Ostatni tydzień spędziłam w Kołobrzegu, każdego dnia podawano mi na śniadanie własnej roboty sok z kiszonych buraków (200 ml) i świeżo wyciskany sok z marchwi (200 ml) lub sok warzywno-owocowy. Przepis na sok jednodniowy owocowo-warzywny znajdziecie tutaj. Czemu były te soki w menu? W diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas/ sok z kiszonych buraków robiliśmy w grudniu w głównej mierze na barszcz wigilijny, ale sok już się skończył. Nastawiłam więc po powrocie do domu 3 litrowy słój, będą kiszone buraki, będę pić sok z buraków i będę zjadać surówki z buraczków. Będzie cała masa buraków po odcedzeniu, więc buraki będą też pasteryzowane w słoikach. Ta piana na powierzchni słoja to naturalny objaw fermentacji, potem ją się zbiera, a sok przecedza przez gazę i zlewa do butelek.
A Wy lubicie i robicie domowe kiszonki? Kiszonki, nie kwaszonki (dostępne w sklepach i mylone z kiszonkami- CZYTAJCIE ETYKIETY!) są bardzo smaczne i zdrowe!
W poniedziałek pokazałam na Facebooku mój słój, w którym kiszą się buraki, zostałam zasypana pytaniami (a jak zrobić, a co dodać, a w czym zrobić, co zrobić potem z burakami).
Jak zrobić sok i w czym kisić buraki napisałam w tym poście. Jak wykorzystać kiszone buraki napiszę innym razem.
A dzisiaj chciałam napisać kilka słów Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków:
– buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie,
– kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa, mają właściwości przeciwwirusowe i wzmacniają odporność,
– chronią nas przed anemią, są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu i potasu,
– kwas mlekowy i błonnik pobudzają pracę jelit, regulują trawienie i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, gaszą pragnienie i leczą kaca 😉 Przeczytajcie mój wpis na temat naturalnych metod na kaca 😉
– sok poprawia również wygląd naszych włosów, paznokci i skóry.
A więc do roboty, lećcie do sklepu po buraki i przygotujcie domowy sok z buraka!
Popierał sok z mierzonych buraków bardzo,bardzo zdrowy lidze go no okrągło i pije co dziennie i czuje się wspaniałe polecam bardzo dobrze reguluje pH
Pingback: Surówka z kiszonego buraka i jabłka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ja robię i piję regularnie sok z buraków , tylko proszę pamiętać że jeżeli buraki były mocno nawożone to zrobi się kisiel , czyli sok będzie się ciągnął . Czyli buraki z dobrego pola .
Ja mam buraki z mojej działki bez nawozów.
Nie prawda
Kisiel nie zależy od nawożenia ale od bakterii które przeważyły w procesie zakiszania. Pamiętajmy że kiszenie czegokolwiek bez dodatku odpowiednich kultur bakterii to proces spontaniczny inicjowany przez bakterie z otoczenia a tu mamy bardzo różne dostępne w różnych natężeniach szczepy i tyle…NATURA
Ja kupiłam w sklepie spożywczym. Buraki ladnie wygladaja.
Sama jestem ciekawa czy będzie kisiel.
Jak będzie to o tym napisze.
Witam. A jak pasteryzujesz kiszone buraki? Bo mam ich sporo. A wiadomo szkoda wyrzucić 😉 Świetny blog 🙂 pozdrawiam.
Nie, gdyż pasteryzacja niszczy to co dobre w kiszonkach!
Dzień dobry, a ja mam nietypowe pytanie- czy słoik z burakami na czas kiszenia powinien być zamknięty czy otwarty? Pozdrawiam Asia
Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, wszystko jest w tym wpisie http://straga.pl/napoje/jak-zrobic-zakwas-z-burakow/
Dzień dobry . Zrobiłam kiszone buraki i nie wiem dlaczego jak wypiję pół szklanki to tak jakbym była po dość mocnym drinku i oczywiście po 30 min to mija ale poza tym sok jest b. dobry.. Dlaczego tak się dzieje ??
Dzień dobry . Zrobiłam kiszone buraki i nie wiem dlaczego jak wypiję pół szklanki to tak jakbym była po dość mocnym drinku i oczywiście po 30 min to mija ale poza tym sok jest b. dobry.. Dlaczego tak się dzieje ??
Poczytałam i znalazłam info, że sok z kiszonych buraków podnosi wydolność organizmu aż o 16 procent (to efekt porównywalny do tego, co czujemy po wypiciu napoju energetycznego) i wzmacnia siłę mięśni o jedną czwartą, spożywany regularnie działa na nasz organizm jak lek. To naturalny dopalacz. Ze względu na swoje właściwości zyskały w sporcie nawet miano legalnego dopingu.