Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy gości w mojej kuchni od dawna, przygotowywała go moja babcia, moja mama, przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa.
Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające.
Polecam zrobić w domu domowy ocet jabłkowy i to bez większych nakładów finansowych (wystarczą obierki, ogryzki jabłek), gdyż suplementy z jego udziałem nie są znów takie tanie. Natomiast jabłka są bardzo tanie, więc lepiej zrobić go samemu, ocet jabłkowy możemy przygotowywać na bieżąco.
Podczas diety ocet jabłkowy należy stosować rozcieńczony! Ja stosuję teraz dietę ograniczającą ilość kalorii, więc picie octu jabłkowego pomoże mojemu organizmowi w zużyciu zapasów tkanki tłuszczowej.
Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach, gdyż można sobie podrażnić śluzówkę żołądka i doprowadzić do powstania wrzodów, ale w zupełności wystarczą 2-3 łyżeczki rozpuszczone w pół szklanki przegotowanej wody. Ja piję ten napój 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami, ale pierwszą porcję tego napoju spożywam zaraz po przebudzeniu.
Jak zrobić ocet jabłkowy? Nic trudnego!
Potrzebujemy 1 kg (skórki jabłek, ogryzki bez ogonków, drobne jabłka), wrzucamy je do słoja, zalewamy 1 litrem przegotowanej, osłodzonej, chłodnej wody wymieszanej z 4 łyżkami cukru bądź miodu, jak kto woli ( na 250 ml wody 1 łyżka cukru lub miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykrywamy gazą, żeby muszki owocówki się nie dobrały. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Trzeba pamiętać żeby codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką, aby zawartość nie pleśniała. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja przestanie fermentować i zacznie pachnieć „octowo”, zlewamy ocet do butelek przez gazę i zakręcamy.
Ocet jabłkowy trzymamy z dala od źródeł ciepła i światła.
Z 1 kg skórek i ogryzków otrzymujemy 1 litr octu.
Super 🙂 dzięki za tą instrukcję. na pewno się przyda. jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z domowym octem jabłkowym, a teraz będę miał swój własny! pozdrawiam!
Polecam serdecznie
To w końcu litr wody, czy tyle, aby przykryć jabłka?
Napisałam, że na 1 kg wykorzystałam 1 litr wody, a to wystarczyło aby przykryć odpadki z jabłek. jeśli mamy więcej to odpowiednio zwiększamy ilość wszystkich składników.
Ile moze stać taki ocet?
U mnie stoi od sierpnia i jest taki jak świeżo zrobiony.
A czy mogą go pić osoby z wrażliwym żołądkiem?
To nie jest ocet spirytusowy tylko naturalny, jeśli chce Pani pić w celach zdrowotnych to proszę bardziej go rozcieńczyć.
Czy pulpa z odcisnietych jabłek też się nadaje do produkcji octu?
Nigdy nie robiłam z pulmpy, ale sądzę że się nie nadaje, problemem może być odsączenia od płynu, czyli klarowność octu.
Pingback: Pasta paprykowa do słoików - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Grzanki z twarogiem i pomidorami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię