Zielone smoothie wypatrzyłam na stronie Fit&Easy, przygotowałam więc sobie moją wersję tego zielonego koktajlu z jarmużu, pomarańczy i chia. Jogurt zastąpiłam domowym kefirem.
Koktajle przygotowuję regularnie, ostatnio na blogu polecałam:
– koktajl z rzodkiewek
– kefir veggie
– koktajl z banana i mandarynki
Przepis na Zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy, kefiru i chia:
składniki na 2 porcje:
400 ml kefiru
spora garść jarmużu
1 słodka pomarańczy
2 łyżeczki nasion Chia (szałwia hiszpańska)
Jak zrobić zielony koktajl z jarmużem? Nic trudnego, ale potrzebny jest jednak blender do miksowania. Ja mam taki, który miksuje 1-2 porcje, w specjalnym pojemniku, który można zamknąć i zabrać do torby.
Pomarańczę dokładni myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej się całość miksowała. Jarmuż był umyty, więc nie trzeba z nim nic robić, tylko porwać na mniejsze kawałki.
Pomarańczę, jarmuż, nasiona chia i kefir umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy pulsacyjnie na dosyć gęsty koktajl, jeśli wolicie bardziej płynny koktajl to możecie go rozrzedzić i dodać więcej kefiru lub dolać trochę chłodnej zielonej herbaty, bądź soku z pomarańczy. Koktajl można wypić zaraz po przygotowaniu, ja zabrałam koktajl w tym samym pojemniku od miksowania i wypiłam poza domem.
Ten koktajl jest bardzo smaczny, do tego bardzo pożywny, bez problemu wytrzymacie do obiadu.
Pingback: Chipsy z jarmużu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię