Bitki z szynki. Ci co lubią proste, mięsne dania kuchni polskiej często tutaj zaglądają! Przeważnie szukają pysznych obiadowych przepisów. Na pewno Was tym razem zainteresuje przepis na bitki z szynki wieprzowej, które często podajemy z kopytkami lub kluskami. Udało mi się kupić piękny kawałek szynki wieprzowej, który idealnie nadawał się by zrobić z niego bitki wieprzowe. Z wieprzowiny polecam przygotować też zrazy wieprzowe zawijane.
Przepis na bitki z szynki w pysznym, pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia wieprzowiny. Bitki wieprzowe z szynki są równie smaczne jak z rostbefu lub udźca wołowego, ale za to dużo tańsze niż tradycyjne bitki z wołowiny.
Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa:
bitki z karkówki wieprzowej, a więcej przepisów z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj.
Szczególnie polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka
Jak zrobić najlepsze bitki wieprzowe z szynki
- 1 kg szynki wieprzowej,
- do smaku sól morska i czarny mielony pieprz,
- 3 łyżki mąki,
- majeranek,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu,
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej kroimy w cienkie plastry, rozbijamy każdy plaster mięsa z obu stron. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażamy mięso z obu stron, a następnie dokładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Do garnka z mięsem i cebulą dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe.
Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut. (musimy sprawdzić czy szynka jest już miękka), na koniec doprawiamy roztartym majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy aż wytworzy się pyszny, naturalny sos pieczeniowy.
Podajemy bitki wieprzowe z szynki z najlepszymi kopytkami.
Pyszności!
Smakuje ta świnka
ŚWINKA MNIAAM
Danie pozostanie z nami na zawsze 🙂 Mięso po 75 minutach mięciutkie i co ciekawe wcale nie suche. Dziękuję za przepis 🙂
Proszę bardzo, cieszę się że przepis przypadł do gustu, a raczej smaku 😉
Pytanie Male ile tej wody???
Dwa litry. Koniecznie posolona.
Minimum 2-3 litry. koniecznie posolona i zimna. Wtedy mięsko fajnie wychodzi. Takie jędrne. Polecam mąkę ziemniaczaną i odrobinę sody oczyszczonej. Rozpływa się w ustach.
U mnie mięso i sos mają jasny kolor i sos jest rzadki 🙁 a zrobiłam wszystko ,jak w przepisie .
Jeśli podsmaży się mięso i cebulę to na 100 % sos musi ściemnieć, a co do gęstości sosu, może za dużo wody Pani dodała.
Zaraz zrobię na jutro:)
Ile tej wody? ??
Nie za dużo aby szynka była minimalnie przykryta, w razie czego jak za szybko woda odparuje to można dolać.
Wspaniałe danie, próbowałam zrobić i sos wyszedł bardzo kremowy i pyszny, a mięso bardzo soczyste. specjalnie na okazje probowania nowego przepisu kupiłam sprawdzone mieso dobrowolskich. Jestem mega zadwolona z tego jak wyszedł przepis
Nie ma to jak krypto reklama
hehe
Mamy 3 łyżki mąki.? Prawda… Czyli to co nie wykorzystamy podczas obtaczania mięsa i zalewamy wrzącą wodą.? Nie zrobią nam się kluczy.? Nie trzeba wymieszać.? to dodajemy do garnka z mięsem, cebula i przyprawami. Pytam się bo chyba nie zrozumiałam.
Mamy 3 łyżki mąki czy resztę która nam.zistanie po obtoczeniu ja dajemy do garnka z mięsem, cebula i przyprawami i zalewamy wodą. Nie zrobią nam się kluchy.?
Pycha
Dzisiaj zrobilem bitki, rewelacja! Jutro do tego bedzie kasza gryczana. Dzięki za przepis, pozdrawiam.
Zrobiłam. Bitki wyszły naprawdę świetnie. Dziękuję za przepis.👌