Autentyczne Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami!
Zielona pasta Curry to wyjątkowe połączenie lekko pikantnego zielonego chilli i aromatycznych ziół. Pastę zieloną, żółtą lub czerwoną dodaję przygotowując oryginalne tajskie danie typu curry lub tajską zupę z dodatkiem kurczaka, z warzywami lub z owocami morza.
To curry tajskie jest proste w przygotowaniu. Polecam je wszystkim wielbicielom klimatów kuchni wschodniej. Wraz z mleczkiem kokosowym stanowi bazę do przygotowania gęstego curry lub zupy tajskiej. Dodaję jeszcze warzywa (np. marchewkę, paprykę, pieczarki, cukinię) oraz mięso, najczęściej wieprzowinę lub drób.
Dania curry mają swoje korzenie w Azji, ale są znane i cenione na całym świecie. To synonim egzotyki i doskonałej kuchni. Są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami.
Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami dla 4 osób:
Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy 2 łyżki zielonej pasty curry, dodajemy podwójną pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i dusimy (ok.10 minut).
Następnie dodajemy 1 puszkę np. odtłuszczonego mleka kokosowego, 200 g pieczarek np. brunatnych (pokrojonych w ćwiartki) i 1 cukinię pokrojoną w kostkę. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, jak jest curry za gęste to dodajemy jeszcze wrzącej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą u mnie to sól z chili.
Przed podaniem posypujemy świeżą lub suszoną kolendrą. Możemy podać np. z ryżem. Smacznego!