Flądra smażona z patelni, czy też inna ryba smażona na patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryb. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy je jeść. Najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj, ale niekiedy pieczemy je w piekarniku (morszczuk lub pstrąg), czasami smażymy kotlety rybne.
Pod koniec czerwca byliśmy na wczasach nad morzem i jak zawsze w dzień odjazdu kupiliśmy świeże ryby, aby je zabrać do domu, zapakowane hermetycznie bezpiecznie dotarły do domu. Taki pakiet ryb można usmażyć na patelni w ciągu 1-3 dni, albo wrzucić do zamrażalnika na potem. Kupiliśmy flądry, dorsze i śledzie, gdyż te ostatnie Piotrek wprost uwielbia Dlatego najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , przygotowujemy je pod różną postacią.
Smażona flądra jest wyjątkowa smaczna, jedząc ją poczułam się tak, jakbym była znów nad morzem i zamawiała ją w smażalni. Do smażenia wybierajcie tylko świeże ryby!
Dziś propozycja najprostsza, Flądra smażona z patelni –doprawiona solą i pieprzem, została obtoczona jedynie w mące. Smażona flądra jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Flądra smakuje jak w smażalni nad morzem. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka czy mizeria, polecam surówkę z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty.
Do doprawienia ryb najczęściej wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i ryba z jej udziałem była dla mnie niejadalna! Nie polecam gotowych mieszanek, umiar i prostota jest wskazana w niektórych potrawach.
Składniki na 3-4 porcje w zależności od możliwości jedzących:
6 sztuk, oczyszczona flądra (świeża)
sól, czarny pieprz
mąka pszenna
olej do smażenia
opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie flądry smażonej z patelni : Kupiliśmy flądrę już oczyszczoną, więc wystarczyło ją dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Jak wypatroszyć flądry: odetnij głowę , rozetnij brzuch, usuń całą zawartość. Dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz na papierowym ręczniku. Niektórzy ściągają jeszcze wierzchnią czarną skórę, która znajduje się z jednej strony, ja tego nie robię. Flądry doprawiamy solą i czarnym pieprzem, jeśli ktoś lubi to może skropić flądrę sokiem z cytryny. Na talerz wsypujemy mąkę pszenną i obtaczamy w niej każdą flądrę z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy 3 flądry (zaczynamy smażyć od ciemniejszej strony, która jest grubsza) i smażymy z każdej strony aż ryba będzie zrumieniona na złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Ja podałam flądrę z ziemniakami i mizerią, ale można podać so smażonej ryby surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Enyoi! Ciesz się!