Golonka gotowana to ulubione danie Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę w piwie. To danie : golonkę z wody, chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.
Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.
Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj
Ale odkąd mamy wolnowar , (nawet dwa) to duszoną golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze.
Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra:
Składniki:
1 duża golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 mały seler
kila ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz,
1 łyżka soli peklowej (opcjoanlnie) lub sól kamienna
Przygotowanie golonki gotowanej:
Można golonkę natrzeć solą peklową przd gotowaniem,zostawić na 24 godziny potem przepłukać. Można też wcale nie używać soli peklowej podczas gotowania. Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem. Smacznego.
Dobrze, że mój Mąż tego nie widzi, bo musiałabym lecieć do sklepu po golonkę 😀 Zgadza się, nie ma chyba faceta, który nie lubi golonki 🙂
Znam takiego i nie potrafię tego zrozumieć… Golonka jest pycha!
heh
właśnie się gotuje. mmmm
rrrrrr.
Haha u mnie też się właśnie gotują goloneczka😂😂
Ja nie znoszę golonki. Każde inne mięso zjem, ale jak widzę golonkę to po prostu niedobrze mi się robi. :/
Owszem jest taki…mój mąż 🙂 Wstawiam właśnie golonkę dla siebie 🙂
Hętnie byn towarzyszył! Z budwaeiseremem szt. 2.*2
I duuuuuuużo musztardy! Tylko adresik poproszę!
Jak golonki to tylko z chrzanem 😀
Dlatego moja żona się cieszy, bo to ja robię golonkę. Właśnie na jutro dzieci się zapowiadają na golonkę tatusia.. 🍺
Kasiu moje słońce kocham cie za am post
własnie idę kupić,mąż będzie zadowolony jak wróci z roboty
witam znam ludzi ktorzy zjadaja tylko chude mieso z golonki a skore zostawiaja jak to jest glowna esencja smaku golonki xd dzieki za przepis Pozdrawiam
😄😄właśnie biorę się za golonko 😄
ja nie lubię
Golonka jest świetna
Gotuję właśnie golonkę wg w/w przepisu mojemu facetowi 🙂
I mam pytanie jak wykorzystać wywar – przyszło mi do głowy, żeby po wyjęciu golonki dorzucić ziemniaki i kaszę – będzie krupnik… może jakieś inne pomysły?
Oczywiście, że można ugotować jakąś zupkę, może być krupnik.
Można zrobić barszcz a zwłaszcza jak jest sylwester😀
Polecam zrobić galaretę ☺️
O wlasnie, ja tak robie, i nadmiar miesa zostaje w galarecie
swietny wywar na zurek
Ja robię galaretę albo zostawiam wywar w chłodnym miejscu do wystygnięcia,najlepiej do następnego dnia.Po czym zbieram z wierzchu smalec i mam wywar do np.grochówki,fasolowej inie tylko……..a smalec zjadam z pajdą chleba i kiszonym ogórem.MNIAM
Żur
Galaretę
Marchewka groszek możesz się pokusić na pierś z kury🤠 wrzucasz 40 min przed wyjeciem golonki z wywaru i powstaje galaretka wieprzowo drobiowa 😍😍
Pingback: Golonka w kapuście z wolnowaru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek polecam
Zawsze myslałem, że jak się gotuje mięso dla mięsa, to się zalewa wrzątkiem, a jak się gotuje na rosół, czy wywar to się zalewa zimną wodą, żeby soki oddało wodzie. Więc mamy tu przepis na wywar z golonki.
Tyle. ze golonka jest bardzo tlusta i czesci tego tluszcz wlasnie w gotowaniu od zimnego sie pozbywasz bo zamiast twardniec ladnie sie rozgotuje
Brawo !
Golona robiona w każdy sposób jest cudowna. Mniam mniam
Nic dodać, nic odjąć. Po prostu niebo w gębie!
Z wywaru można zrobić pyszną galaretę, wystarczy dodać trochę żelatyny 🙂
Jakby nie było, jest wyśmienite
Właśnie się dogotowuje
Najlepiej z wywaru zrobić zupę fasolową
A gdzie piwo w tej golona? Dziwna nazwa golonka w piwie ale bez niego
A gdzie w tytule jest mowa o piwie? Tytuł postu to Golonka gotowana z wody!
Wszyscy macie rację. Golonka jest fantastyczna, na każdy sposób. Uwielbiam ją. Choć w moim wieku już muszę o poziom cholesterolu dbać. Stanisław.
Grochówka lub fasolówka …niebo w gębie z wywaru
Zgadza się 😉 Może być grochówka, fasolowa, barszcz, żurektd, krupnik itd. 😉
Galacik
Ja jak gotuję golonkę to zawsze robię do niej puree grochowe. To chyba najbardziej pracochłonne w całym daniu. Ale bez tego ani rusz! I chrzan oczywiście.
Kapusta kiszona zasmażana jest dobra, ale puree grochowe miodzio.
Michał
Też robie puree z grochu z kapustą 😊
Hmm i po co ja tu wszedłem o 5 nad ranem…Golona się odmraża …będzie się działo 😀
Cierpisz na bezsenność, albo jesteś ranny ptaszek 🙂
zasmazana kapusta (kiszona ?) czyli jak?
Tak, kiszona np.. według tego przepisu http://straga.pl/dodatki-2/kapusta-kiszona-zasmazana/ lub tego http://straga.pl/dodatki-2/kapusta-zasmazana-kminkiem/
Sol peklowa nie powinna byc dodawana do gotowania, lepiej byloby dodac ja do marynaty i zostawic mieso na 24h. Do gotwania uzyc soli kamiennej
golonkę wrzucamy na wrzątek a nie do zimnej wody
Mój ma dziś urodziny i za życzył golonke na obiad.. Zrobię niech ma.. Od czasu można sobie pozwolić na coś innego..
Mój ma jutro, 60 – te😋🐷😋
Dostanie w/w goloneczkę.
i ja pędze do sklepu mając nadzieję,ze bedą mieli…
Wiecie keidy golonka jest najlepsza ? jak sie konczy
sól konserwuje jednoczesnie mocno spowalnia proces ugotowania golonki przez 1 godzine nie dawac soli golonka duzo szybciej sie ugotuje
Właśnie nastawiłem, będzie na jutro, bo ja gotuję golonkę bardzo długo na małej tęperatuże
Oj Kris, Kris wstyd.
tęperatuże – mistż
albo, miszcz !!!!!!!!!!!!!!!
I już się robi !!!!! Będzie LUX!!!!
Ja gotuję ale z obierkami z warzyw dla psa 😂
Wszystkie składniki ok oprócz tej soli peklowej. Przecież zawiwra azotyn sodu, który pchają prawie do wszystkiego. Ale żeby samemu to sobie aplikować?
I po co sól peklującą !Naturalnie.
dla różowego koloru
Dlatego moja żona się cieszy, bo to ja robię golonkę. Właśnie na jutro dzieci się zapowiadają na golonkę tatusia.. 🍺
witam znam ludzi ktorzy zjadaja tylko chude mieso z golonki a skore zostawiaja jak to jest glowna esencja smaku golonki xd dzieki za przepis Pozdrawiam
… a ja po ugotowaniu wkładam do piekarnika i polewam od czasu do czasu piwem i to jest dopiero golona…
Po ugotowaniu golonkę do kombiwaru , polać wywarem . Ustawić na 180 st.C i doprowadzić do chrupiącej skórki .
Cześć.
Golonkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy NIGDY ZIMNĄ WODĄ bo „wszystko dobre” przejdzie do wody. (Dla odmiany rosół gotujemy od zimnej wody, żeby wszystko dobre z kurczaka weszło do wody (wywaru).
Sorry że się wymądrzam ale żyję 45 lat i od roku o tym wiem – wiem wstyd mi.
Pozdrawiam Robert
Po to daję do zimnej, żeby właśnie przeszło i na tym potem pyszna zupa. Koniecznie bez soli peklującej. Na wrzątek to można dać po bawarsku i zapeklowaną, bo zupa by z tego za zdrowa nie wyszła i słona…wiem bo sam kiedyś tak zrobiłem 😛
Mniam, mniam, mniam czy może byc cos lepszego? Wole golonkę od seksu.
Ciekawe podejście do przygotowania golonki! Każdy ma swoje ulubione metody, czy to gotowanie w wodzie, piwie czy wolnowarze. Ja osobiście preferuję wersję po bawarsku z dodatkiem warzyw. A jakie macie doświadczenia z gotowaniem golonki? Może ktoś ma sprawdzony przepis do podzielenia się? Przy okazji chciałem polecić sprawdzoną stronę o hazardzie i rozrywce: strona polskiekasynaonline24.com
Znajomy polecił mi spróbować Sunshine Rich spójrz, mówiąc, że jest to jedna z jego ulubionych gier. Postanowiłem spróbować i szybko zrozumiałem, dlaczego tak ją lubi. Gra jest nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale też oferuje spore możliwości wygranej. Po kilku próbach udało mi się zdobyć całkiem przyzwoite nagrody. Dla polskich graczy, Sunshine Rich to świetna opcja, jeśli szukasz zabawy z możliwością zarobku.
Szukałem nowej gry do wypróbowania i Egypt Fire od razu przyciągnęła moją uwagę. Jest coś magicznego w tej grze, co sprawia, że każda rozgrywka jest nieprzewidywalna i pełna emocji. Dodatkowo, miałem kilka szczęśliwych trafień, które znacząco podreperowały mój budżet. W Polsce, gdzie wybór gier bywa ograniczony, Egypt Fire to prawdziwa perełka wśród hitów.