Lubicie gotowane klopsiki, pupety? Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym to świetna propozycja na obiad. Klopsiki są bardzo delikatne i oczywiście smaczne. A sos śmietankowy z koperkiem idealnie pasuje do drobiowego mięsa. Przygotowanie drobiowych klopsików w sosie jest błyskawiczne i bardzo proste, drobiowe klopsiki nie są podsmażone przed duszeniem, jedynie gotowane w bulionie, a mięso zostało przed duszeniem obtoczone w mące, dzięki czemu sos samoistnie gęstnieje podczas duszenia 🙂 Jeśli lubicie delikatne mięso z indyka to danie z pewnością się Wam posmakuje 🙂 Sos koperkowy do klopsików przygotowałam na bazie śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety, Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki w pikantnym sosie lutenica, klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką.
Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym:
400 g mielonego mięsa z indyka
300 ml bulionu warzywnego
1 jajko
1 łyżka musztardy z wędzoną papryką i rozmarynem
1 łyżeczka ostrej papryki
1-2 łyżki otartego majeranku
1 łyżeczka domowej mieszanki suszonego czosnku i cebuli
sól i czarny pieprz do smaku
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki mąki
posiekany koperek
Przygotowanie:
Mięso mielone z indyka łączymy z jajkiem, musztardą, majerankiem, oraz suszonym czosnkiem z cebulą. Doprawiamy klopsiki dodatkowo ostrą papryką, oraz solą i pieprzem, mieszamy całość dokładnie aby masa stała się kleista a mieso dobrze formowało. Z mięsa formujemy klopsiki wielkości piłeczki do pink ponga 😉 i obtaczamy w mące pszennej. Zagotowujemy bulion w rondelku, na wrzący bulion wrzucamy klopsiki i dusimy je na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, aż płyn w garnku zacznie lekko gęstnieć. Wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy do sosu posiekany koperek. Dusimy klopsiki w sosie koperkowym jeszcze chwilkę. Gotowe! Podajemy np. z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Sos koperkowy najlepszy z tymi klopsikami, dzięki za przepis
Może też być chrzanowy lub pietruszkowy.
Są pyszne. Dodałam natkę pietruszki i tarkowana marchewkę.
Super 🤗
Pingback: Kotlety z indyka z cukinią i marchewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety z indyka z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Robiłam dziś te klopsiki. PYSZNE.