Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Często wykorzystuję mięso z kurczaka, aby przygotować pulpety lub kotlety drobiowe: np. z marchewką, z ogórkami, z warzywami. Z ćwiartek kurczaka można wykroić pełnowartościowe, chude mięso, które do tego jest tanie. Luzuję ćwiartki kurczaka z kości i skór i następnie mielę lub siekam. Gdy chcę mieć pulpety to gotuję je w bulionie, a gdy chcę mięć kotlety to smażę. Dodaję do mięsa z kurczaka różne dodatki, aby urozmaicić ich smak. Tym razem przygotowałam kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą.
Składniki na kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą, ok. 12 sztuk:
600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk)
1 jajko
1 bułka pszenna
3 łyżki bułki tartej
1 szklanka mleka
sól i pieprz mielony do smaku
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki
mąka do oprószenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia kotletów
Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą.
Moczymy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy mięso drobiowe wraz z bułką. Roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy do masy drobiowej z bułką tartą, mieszamy. Papryki kroimy w drobna kostkę i wraz z kukurydzą dodajemy do masy drobiowej, doprawiamy całość solą, pieprzem do smaku i wyrabiamy.
Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 12 sztuk kotletów drobiowych. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w mące z obu stron. Smażymy kotlety partiami z obu stron na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z sałatką z pomidorów, ogórków i sałaty. Smacznego!
Naprawdę fajnie urozmaicenie dla tradycyjnego obiadu. Serdecznie polecam się na przyszłość! 🙂