Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Często wykorzystuję mięso z kurczaka, aby przygotować pulpety lub kotlety drobiowe: np. z marchewką, z ogórkami, z warzywami. Z ćwiartek kurczaka można wykroić pełnowartościowe, chude mięso, które do tego jest tanie. Luzuję ćwiartki kurczaka z kości i skór i następnie mielę lub siekam. Gdy chcę mieć pulpety to gotuję je w bulionie, a gdy chcę mięć kotlety to smażę. Dodaję do mięsa z kurczaka różne dodatki, aby urozmaicić ich smak. Tym razem przygotowałam kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą.

Składniki na kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą, ok. 12 sztuk:

600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk)
1 jajko
1  bułka  pszenna
3 łyżki bułki tartej
1 szklanka mleka
sól i pieprz mielony do smaku
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki
mąka do oprószenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia kotletów

Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą.

Moczymy bułkę  w mleku, odciskamy. Mielimy mięso drobiowe wraz  z bułką. Roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy do masy  drobiowej z bułką tartą, mieszamy. Papryki kroimy w drobna kostkę i wraz z kukurydzą dodajemy do masy drobiowej, doprawiamy całość solą, pieprzem do smaku i wyrabiamy.
Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 12 sztuk  kotletów drobiowych. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w mące z obu stron.  Smażymy kotlety partiami z obu stron na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z sałatką z pomidorów, ogórków i sałaty. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Skomentuj Paulina Garnicka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *