Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to kolejny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Łapcie przepis bo na straganach i w sklepach króluje zielona młoda kapusta, ta późniejsza już tak nie smakuje. Przede wszystkim wszystkie potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie: najlepsze przepisy z młodej kapusty. A smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie.
Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu jest kucharzy. Gdy pojawia się już w maju, nie ma mocnych abym jej nie kupiła 🙂 Lubimy młodą kapustę na równi z botwinką i ogórkami małosolnymi. Bardzo lubię jeść i lubię przygotowywać kapustę na boczku wędzonym lub z kiełbasą i dodatkiem koperku. Wystarczy kilka składników, chwilka gotowania i pyszna młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem jest gotowa, prosto i smacznie!
Składniki na: Młoda kapusta z kiełbasa i koperkiem, porcja dla 3-4 osoby
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 kiełbasy np. zwyczajna, z czosnkiem niedźwiedzim lub z majerankiem (ok. 200 g)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- koperek (mały pęczek)
- sól morska
- mielona słodka papryka ( ok. 1 łyżeczki)
- mielona ostra czerwona papryka ( pół łyżeczki)
- 10 ziaren czarnego pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego zmielone w młynku
Kiełbasę kroimy w kostkę, była dosyć chuda, więc dodałam jeszcze olej, podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy na złoto. Kapustę myjemy i w miarę drobno kroimy, dodajemy do podsmażonej kiełbasy z cebulą. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy aż kapusta puści sok, doprawiamy solą morską, papryką, oraz pieprzem z zielem angielskim, na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy, dusimy do miękkości. Podajemy z czym chcemy, ja jadłam bez dodatków z bułką, ale można podać z jajkami sadzonymi jajkami i młodymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego!