Najlepsze pierogi z czereśniami ze śmietaną i cukrem, takie pierogi na słodko to wspomnienie dzieciństwa.
Czereśnie uwielbiam, najchętniej lubię je zjadać wprost z drzewa, ale te przyniesione prosto ze straganu duże i czerwone też są pyszne. Powiem szczerze, że te nieprzetworzone czereśnie smakują mi najbardziej. Ale, że Piotrek ostatnio znosi je na kilogramy to postanowiłam zrobić czereśniowe pierogi. Najlepsze pierogi w naszym domu przygotowywał tata, najczęściej robił ruskie pierogi, ale takie z owocami przygotowywał kilka razy w letnim sezonie, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi truskawkami, jagodami lub czereśniami.
Najczęściej lepię wytrawne pierogi, ale latem przygotowuję też pierogi na słodko jak te dzisiejsze pierogi z czereśniami, albo tradycyjne pierogi z jagodami lub pierogi z truskawkami.
Dzisiaj przygotowałam porcję pierogów z czereśniami i podałam je z bitą śmietaną, ale zwykła śmietana z cukrem też może być, po przekrojeniu pieroga wycieka z niego czereśniowy soczek, który barwi na czerwono śmietankę.
Znam najlepszy i najkrótszy przepis na słodkie pierożki z czereśniami.
Jak przygotować tradycyjne pierogi z czereśniami?
Składniki na ok. 45 sztuk pierogów:
3 szklanki mąki pszennej
ok. 1-1 ½ szklanki wrzącej wody
łyżeczka soli + 2 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów
dodatki: bita śmietana lub gęsta śmietana i cukier
Czereśnie + odrobina cukru
Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, wlewamy wrzącą wodę z olejem i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło”. Można też zrobić pierogi mechanicznie w robocie, hak robota szybciej wyrabia ciasto na pierogi. Po tym czasie ciasto pierogowe chwilkę wyrabiamy i wałkujemy cienko na stolnicy, ciasto jest bardzo elastyczne i nie powinno lepić się do stolnicy, przeważnie nie wymaga w zasadzie podsypywania mąką podczas wałkowania, ale jeśli się lepi to delikatnie posypcie blat. Z ciasta wykrawamy kółka, na których układamy po 2 czereśnie i posypujemy odrobiną cukru.
Zlepiamy pierogi tak jak umiemy. Pierogi z czereśniami gotujemy we wrzącej osolonej wodzie możemy dodać odrobinę oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty w zależności od ich grubości i wielkości. Podajemy czereśniowe pierogi z bitą śmietaną lub gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego!