Ozory w sosie musztardowym

Ozory w sosie musztardowym. Ozory to danie, które nie każdy  lubi podobnie jak wątróbkę, flaki, czy serca, są osoby, które na samą myśl czują do Tyc potraw obrzydzenie . Ozory albo się kocha, albo nienawidzi.  Jeśli ktoś nie jadł ozorów polecam zrobić pierwszy krok i skosztować ich w restauracji, najlepiej z zamkniętymi oczami. Według mnie można się delektować smakiem ozorów. Gdy ozorki są dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, podaje się do nich sosy, ja robię do nich sos koperkowy, chrzanowy, albo musztardowy. Polecam moje przepisy na pyszne ozory w sosie chrzanowym lub z ozory w sosie koperkowym

Przepis na ozory w sosie musztardowym podane z gotowanymi ziemniakami i z zasmażanymi burakami.

składniki:

4 ozory wieprzowe
3 ziarna ziela angielskie
2 liście laurowe
1 marchew
1/2 selera
1 pietruszka
1 płaska łyżeczka soli

sos musztardowy:
4 łyżki musztardy sarepskiej (może być mniej w zależności od preferencji)
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
5 łyżek gęstej śmietanki 30%
2 łyżki mąki
sól i biały pieprz do smaku

Ozory myjemy, wycinamy ślinianki z obu stron, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i ustawiamy garnek na gaz. Kiedy ozory zaczną się gotować ściągamy łyżką cedzakową z ich powierzchni  szumowiny,  dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę,  ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy do smaku solą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ozory będą już miękkie i dadzą się łatwo obrać ze skórki. Ozory wyciągamy z wywaru i zalewamy zimną wodą. Gdy ozory ostygną ściągamy z ich powierzchni skórkę, która będzie łatwo odchodzić. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną wywaru z gotowania. Z wywaru wyciągamy warzywa z gotowania. Całość wlewamy do wywaru , w którym były gotowane ozory. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i zagotowujemy, dodajemy musztardę ok. 4 łyżki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy też dla zrównoważenia smaku trochę cukru. Obrane ozory kroimy w grube plastry i wraz z ugotowaną i pokrojoną w plastry marchewką wrzucamy do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, mieszamy, ale już nie gotujemy.  Podajemy  ozory z ziemniakami z wody oraz zasmażanymi buraczkami, czy też innym dodatkiem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Ozory w sosie musztardowym

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *