Pieczeń wieprzowa z air fryer, czyli pieczeń wieprzowa z frytownicy beztłuszczowej na gorące powietrze. Nadaje się karkówka, łopatka lub szynka, te gatunki wieprzowiny są najlepsze na pieczeń wieprzową, a jak jest to szynka to najlepiej ze skórą, którą nacinamy w kratkę. Pieczeń wieprzowa to tradycyjne świąteczne niemieckie danie składające się z pieczonej wieprzowiny najlepiej szynki z chrupiącą skórką, która jest na wierzchu pieczeni wieprzowej. Danie to jest popularne w Niemczech i słynie z pysznego, pikantnego smaku i chrupiącej konsystencji.Tym razem mięso piekłam ją w Frytkownicy beztłuszczowej – air fryer, smak jest ten sam, ale dużo czasu się zaoszczędza, do tego tłuszcz wytapia się do komory poniżej. Gdy pieczeń będzie już gotowa, wyjmujemy z frytownicy i kroimy. Wieprzowina jest delikatna, krucha i soczysta.
Pieczeń jest idealna jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Pieczeń wieprzowa pokrojona w grubsze plastry podana z sosem pieczeniowym do ziemniaków, klusek, kopytek, z modrą kapustą. lub tartymi buraczkami będzie stanowić smakowite obiadowe danie na Święta i na co dzień!
Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa:
Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym
łopatka pieczona z oregano
Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem
Szynka pieczona z żurawiną
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
Szynka z żurawiną
Oto podstawowy przepis na Pieczeń wieprzową z air fryerna chleb i do obiadu:
Składniki na Pieczeń wieprzową z air fryer:
2 kawałki mięsa po ok. 1 kg każda, może być karkówka, łopatka czy szynka, te gatunki są najlepsze na pieczeń wieprzową, a szynka najlepiej ze skórą
Sól i pieprz, czerwona papryka, majeranek, suszony czosnek do smaku
kminek (opcjonalnie)
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowałam marynatę, natarłam mięso i zostawiłam w lodówce ok. 2 godziny. Wieprzowina piekła się 40 minut w 180 stopniach C, w połowie czasu obróciłam mięso, gdy pieczeń była gotowa zostawiłam ją w komorze frytownicy do ostygnięcia bez wyciągania. Jest rewelacyjna w smaku i krucha, idealna na obiad pokrojona w grube plastry lub cieniutko na kanapki. Smacznego.
Pieczenie wieprzowiny tradycyjne w piekarniku.
Umieszczamy pieczeń w brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, mięso pieczemy ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykrywamy mięso folią aluminiową i zwiększamy temperaturę do 200 stopni C. Mięso po upieczeniu można wykorzystać jako wędlina na kanapki lub przygotować mięso w sosie pieczeniowym.
Jeśli pod koniec pieczenia zauważysz, że powierzchnia mięsa nie jest wystarczająco chrupiąca, możesz przełączyć piekarnik na tryb grillowania i kontynuować pieczenie jeszcze przez kilka minut już bez folii aluminiowej, ale uważnie ją obserwuj, aby uniknąć przypalenia. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia, można upiec mięso wieczorem i w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień pieczeń wraz z naczyniem, w którym się piekła przekładamy do lodówki.
Pokrój wieprzowinę na plastry. Ja pieczeń wieprzową najczęściej podaję z surówką z kiszonej kapusty, z zasmażaną czerwoną kapustą, kluskami śląskimi lub kopytkami , ale z puree ziemniaczanym też będzie smakować doskonale. Smacznej pieczeni wieprzowej!