Bardzo lubię ułatwiać sobie kuchenne życie i nie stać przy garach smażąc np. kotlety mielone. Dlatego często zamiast smażyć kotlety na patelni często piekę je w piekarniku, tak jak np. kotlety wieprzowe z cukinią. Często przygotowuję tak kotlety, bardzo dużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować kartofle i dodać jakąś surówkę, mizerię, czy zwykłe kiszone ogórki, jak w tym przypadku i wszyscy mlaskają z zadowoleniem. Gdy kotlety są zimne, lubimy je potraktować jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach 😉 Albo często przygotowuję do kotletów sos np. pomidorowy.
Ty razem upiekłam kotlety wieprzowe z prażoną cebulką, którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu.
Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką
1 kg mielonej łopatki,
5 łyżek prażonej cebulki
2 jajka,
sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku,
ok. 3 łyżki majeranku,
ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona),
2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
bułka tarta i trochę mąki pszennej do obtoczenia w stosunku 2 :1
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone, które obtaczamy w mieszance bułki i mąki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 25 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 25 minut. Podajemy kotlety z ugotowanymi ziemniakami i np. kiszonym ogórkiem pokrojonym w grube plastry.
A następnego dnia możemy do kotletów przygotować pyszny słodko-pikantny sos w orientalnym stylu jak na zdjęciu poniżej. Smacznego!
Pingback: Zupa ziemniaczana z grzybami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam
Skorzystałam i bardzo dziękuję. To naprawdę rewelacyjne kotlety, wychodzi ich mnóstwo i robi się bardzo szybko. A jak wspaniale wyciąga się z zamrażalnika w „leniwy dzień”
Cieszę się.
Pingback: Kotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię