Wątróbka drobiowa duszona z cebulą. W moim rodzinnym domu oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową przed smażeniem obtaczało się w mące, a następnie smażyło na oleju, po wyciągnięciu na talerz doprawiało się solą i pieprzem, na tym samym oleju podsmażało się cebulę, którą trzeba było lekko posolić aby szybciej zmiękła i się zarumieniła. Tym razem pokazuję Wam inna domowy sposób na przygotowanie wątróbki: Wątróbka drobiowa duszona z cebulą, pyszny sposób na tani obiad.
My z Piotrem uwielbiamy wszelkie podroby, a szczególnie wątróbkę, kupuję ją regularnie i często przygotowuję wątróbkę.na różne sposoby, nie tylko dla tego że wątróbka jest tania, ale dlatego, że wątróbka jest bardzo smaczna.:
Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą
Smażona wątróbka z mango i pomidorkami
Wątróbka w sosie z majerankiem
Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami
Wątróbka drobiowa w sosie chili
Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami
Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać
Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich
Wątróbka drobiowa smażona z cebulką
Dzisiaj przygotowałam ją podobnie, ale na koniec podlałam całość wrząca wodą aby powstał lekki sosik. 1 kg wątróbki wystarczy obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto, następnie trzeba na patelnię dodać 2 cebule pokrojone w piórka, które układamy pod usmażoną wątróbką, doprawić całość do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wlać ok. 1 szklanki wrzącej wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 15 minut. Wątróbkę wraz z cebulą przełożyć na talerz i podać z kolorową surówką obiadową.