Warzywa faszerowane twarogiem

Warzywa faszerowane twarogiem.

 Po przepisach na pączki z różnych stron świata polecam Wam przepis na warzywa faszerowane twarogiem.  Ten przepis po jedzeniowym Karnawale i Tłustym Czwartku będzie sycącym, smacznym ratunkiem dla osób, które borykają się z nadmiarem kilogramów i w czasie postu postanowiły przejść na dietę.

Ogórek gruntowy, czerwona papryka i pomidorki do tego domowy twarożek to moja propozycja na lekkie, dietetyczne, a jednocześnie pyszne fit śniadanie lub kolację. Takie warzywa faszerowane podobnie jak ogórkowe roladki z farszem z twarogu można zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, ale i bez okazji warzywa faszerowane też są smaczne.

Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów:
domowy ser żółty,
jogurty,
kefiry
masło.
Ser smażony z kminkiem

Bardzo często robię sama doskonały domowy biały twaróg z mleka i kefiru czy z mleka pasteryzowanego 3,5 % tłuszczu i jogurtu, który wykorzystuję do przygotowania twarogu z rzodkiewką, twarogu z ogórkiem, czy do zrobienia domowego żółtego sera. Nadziewam tym serem również inne warzywa, pomidory, czy paprykę. A te warzywa faszerowane twarogiem stały się domowym przebojem.

Składniki na 2 porcje warzyw faszerowanych twarogiem:
1 ogórek gruntowy
1 czerwona papryka
kilka pomidorków śliwkowych
150 g twarogu może być ze sklepu albo domowy twaróg
trochę szczypiorku
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
do smaku sól i pieprz mielony

Przygotowanie warzyw faszerowanych twarogiem: Ogórki myjemy, osuszamy, nie obieramy, kroimy w ok. 3 cm plastry, wydrążamy środku łyżeczką. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne. Góry pomidorków ścinamy i też wydrążamy. Szczypiorek  drobno siekamy. Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt lub śmietanę, posiekany szczypiorek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na desce układamy plastry ogórka, na środku plastra nakładamy po czubatej łyżeczce twarogu. Paprykę nadziewamy dokładnie i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki, pomidorki nadziewamy również. Warzywa posypujemy szczypiorkiem. Faszerowane warzywa twarogiem najlepiej zjeść od razu. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.