Domowy ser żółty

Domowy ser żółty z twarogu, jest bardzo prosty do przygotowania, wyglądem przypomina trochę ser salami, albo ser Liliput, a jego smak zależy od ilości soli i dodatków smakowych.
Swój pierwszy ser żółty zrobiłam bardzo dawno temu, przepis mam od babci podobnie jak inne przepisy na sery. Ser żółty przeważnie przygotowuję bez dodatków, ale myślę, że kolejny przygotuję z czarnuszką, Was zachęcam do wykorzystania ulubionych ziół czy przypraw, bo z dodatkami będzie smakował zupełnie inaczej.

Domowe sery robię regularnie na różne sposoby, przepisy na sery znajdziecie poniżej:
Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami
sery topione: Serek topiony (domowy)
Twarogi: twaróg od podstaw i  z ziołami
Labneh (arabski serek jogurtowy)
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)

Domowy ser żółty jest idealny do kanapek, zapiekanek, czy tarty do pizzy. Polecam!
Domowy ser żółtyDomowy ser żółty

Składniki:

½ kg  sera białego półtłustego (twaróg)
400ml mleka 3,2%
50 g masła
1 żółtko
½  łyżeczki sody
sól do smaku
Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i przekładamy do garnka. Wlewamy mleko. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, ja wykorzystuję do mieszania silikonową łyżkę. Gotujemy zawartość garnka na małym ogniu ok 10 minut, aż pojawi się serwatka. Zlewamy całość na gęste sito lub durszlak wyłożony gazą, odciskamy nadmiar płynu. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i szybko mieszamy. Wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy żółtko i mieszamy bardzo energicznie. Następnie wsypujemy sodę, w tym momencie zwiększa się objętość sera, po czym za chwilę ser opada, ale widać w nim małe dziury. To wszystko. Przekładamy do woreczka umieszczonego w dużej miseczce lub wykładamy miskę folią aluminiową. Gdy ser przestygnie wstawiamy ser na noc do lodówki. Następnego dnia możemy go kroić nożem, wykorzystujemy domowy ser żółty do kanapek lub na milion sposobów 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

65 myśli nt. „Domowy ser żółty

  1. Czy żółtko jest konieczne? Dodaje się je dla koloru, czy ma inną funkcję? Czy można je zamienić na odrobine np. kurkumy?

  2. Świetny i prosty przepis. Właśnie biorę się do działania.
    Czy twaróg musi być bardzo zbity? Czy zielony typu Quark tez się nada? A mleko 1,5% bo tylko takie mam dziś?

  3. Czy twaróg musi być bardzo zbity czy taki zmielony typu Quark tez się nada?
    Yyy mam dziś mleko 1,5%… wyjdzie na takim?

  4. witam
    zrobiłam rewelacja!!!!!
    miękki kremowy super
    u mnie tez byl prolem nie chciala sie wytrącić serwatka,zwiekszylam ogien na wiekszy i to pomogło.

  5. A jak nie dam masła to nie wyjdzie? Chciałabym taki dietetyczny ser żółty z jak najmniejsza ilością tłuszczu. Chyba ze można zastąpić oliwa z oliwek.

  6. bardzo ciekawe przepisu.ja jak narazie zrobiłem z kefiru twaróg ale na pewno nie omieszkam dalej eksperymentować
    pozdrawiam

  7. Pingback: Ser suszony domowy. Suszony twaróg. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  8. Zrobiłam i z 1 kg sera białego wyszło 800 g sera zoltego… czemu ? Czy to dlatego że na kg sera białego dałam 0.5 l mleka zamiast litr ?

  9. U mnie dziurek nie ma a ser wyszedł bardzo miękki. Podejrzewam, że dlatego, że twaróg robiłam sama i nie był tak suchy jak kupny. Z czterech litrów mleka wyszly mi trzy kubeczki plastikowe (jednorazowe 200ml) sera.

  10. Serek obłędny a najważniejsze ze się naprawdę szybko robi. Robię już czwarty raz super jest polecam wszystkim.

  11. Czy mozna uzyc twarogu z przepisu na domowy ser z mleka I jogurtu? ( Ja zalewasz am poprzednia serwatka) Robie taki ser z mleka prosto od kozy. Od zawsze marzylam zeby zrobic zolty ser a tu taki fajny przepis. Swietny blog! Macie fb? Pozdrawiam, gosia

      • Dzieki za odp. Przejrzalam caly blog, jest to najlepszy blog kulinarny po polsku! mieszkam w hiszpanii I tak mam tu ciagle chorizo, jamón, wszystko kurowane w soli, z wedzona papryka i suszone. Ale tesknilam za nasza biala kielbasa, szynka gotowana, kuchnia prl. Najbardziej chyba tesknie za oscypkami I sledziami, tu ich nie ma.Na szczescie robie sama wszystkie kiszonki, octy, wina. mamy wielki ogrod I wszystkie warzywa swoje, a sasiedzi maja kozy ( bo mieszkamy w gorskiej wiosce). Zrobie wszystkie przepisy z Waszego bloga, po kolei. Dziekuje za Wasza prace, jestem zachwycona blogiem! Jak wydacie ksiazki kupie wszystkie, z autografami.Pozdrawiam!

          • Sprobujcie wydac e- ksiazke. Wiem ze koszty sa znikome. Chociaz na pewno fajniejsza ksiazka ktora mozna wziac do reki I wertowac dlugie lata.

  12. Witam.
    Mój ser wyszedł nie za dobry – próbowałam go przed chłodzeniem, może dlatego? Powinien odstać w lodówce?
    Mam wrażenie, że za dużo sodki tutaj i ją strasznie czuć. Jeśli następnym razem dorzucę mniej sodki to będzie ok? A co będzie jeśli jej nie wrzucę? Wiem, że jest odpowiedzialna za pęcherzyki 🙂
    Dodam, że robiłam ze swojego sera, masła i swojego mleka. A i też mi się nie zrobiła serwatka jak poprzedniczce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *