Wątróbka w sosie z majerankiem

Wątróbka w sosie z majerankiem. W moim domu jadamy różne dania, które dla innym mogą wydać się dziwne, niejadalne, obrzydliwe. Są to między innymi: nerki, ozory, serca, czy wątrobę. To typowe danie kuchni PRL.
Ale cóż mamy zrobić jak uwielbiamy wszelakie podroby! 🙂 Ostatnio zajadaliśmy się pyszną wątróbką wieprzową w jeszcze pyszniejszym majerankowym sosie. Dla smakoszy wątróbki to będzie idealna propozycja na obiad. Tanio i smacznie to nasza dewiza!

Wątróbka w sosie z majerankiem:
Wątróbka w sosie z majerankiemWątróbka w sosie z majerankiem

Składniki:
500 g wątroby wieprzowej
250 ml mleka
2 średnie cebule
Suszony majeranek
mąka pszenna do obtoczenia
sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: Wątrobę oczyszczamy z ewentualnych błon, płuczemy. Następnie zalewamy mlekiem i pozostawiamy w mleku około godziny, wątróbkę osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy wątróbkę w ok. 1 cm plastry i obtaczamy w mące.

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej, lekko podsmażamy, odkładamy, na tym samym tłuszczu smażymy wątróbkę z obu stron, dodajemy do usmażonej wątróbki podsmażoną cebulkę, zalewamy wrzącą wodą tak by przykryła wszystko, doprawiamy solą i odrobiną majeranku. Gdy wątroba zmięknie i zrobi się sos, doprawiamy ją jeszcze pieprzem młotkowanym (według preferencji) i ok. 1 łyżką suszonego majeranku (można dać więcej). Chwilę jeszcze gotujemy. Nie trzeba zagęszczać sosu, gdyż wątróbka wcześniej była obtoczona w mące i podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany.

Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *