Przepis na gnocchi. Gnocchi di patate, czyli włoskie kluski ziemniaczane z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej. Podobne są do polskich kopytek. Wikipedia
Zrobiłam i ja. Do pysznej wołowiny zrobiłam samodzielnie gnocchi di patate, ale możecie też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub najzwyklejsze kopytka.
Polecam Wam także inne przepisy na kluski:
domowy makaron
szare kluski
Kopytka marchewkowe z rozmarynem
Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie.
Kopytka ze szpinakiem
kluseczki. albo lane kluski
Przepis na domowe gnocchi:. Pyszne GNOCCHI do sosu z mięsem.
Składniki na gnocchi di patate:
1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 rozbełtane jajko
do gotowania gnocchi: 1 czubata łyżka soli na ok. 2,5 litra wody
Przygotowanie gnocchi di patate:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach (czyli ze skórką) podobnie jak do pyrów z gzikiem. Po ugotowaniu ziemniaków zostawiamy chwilkę aby przestygły i zdejmujemy skórkę. Za pomocą praski do ziemniaków robimy z nich puree, które przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajko, a następnie wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Jeśli ciasto się klei dodajemy nieco więcej mąki.
Stolnicę podsypujemy męką, wykładamy ciasto, chwilkę turlamy i dzielimy na mniejsze części. Z ciasta formujemy za pomocą dłoni wałki, rolując je na stolnicy, a następnie kroimy na niewielkie kluski. Do zrobienia charakterystycznych nacięć na włoskich gnocchi służy specjalna karbowana deseczka, ja to robiłam te nacięcia widelcem, przyciskając jego ząbki do każdej kluski. Jest to trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jak widać na zdjęciu jest trochę więcej niż zadowalający 😉 We wgłębieniu zrobionym na kluskach za pomocą widelca będzie się zbierał sos podamy do naszych gnocchi, tak samo jak w dziurce klusek śląskich.
Tak przygotowane kluseczki gotujemy przez około 2-3 minuty w wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmujemy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
GOTOWE GNOCCHI podajemy od razu z mięsem i sosem! Ja podałam z pyszną wołowiną w sosie duszoną w wolnowarze. Smacznego!
Ja zawsze mam problem, żeby zrobić takie ładne kluseczki. Twoje wyglądają rewelacyjnie 🙂
Zawsze miałam dryg do prac manualnych 🙂