Kluski ziemniaczano-serowe

Kluski ziemniaczano-serowe obok Kopytek domowych, ruskich pierogów i klusek śląskich to ulubione kluski domowników.  Dzisiaj podam Wam mój przepis na łatwe, pyszne, domowe kluski z ziemniaków i sera, które się nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, jednocześnie miękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych.

KluskiKluski

Najlepsze kluski domowe – domowe kluski ziemniaczano-serowe

składniki na kluski dla 2-3 osób:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu (u mnie chudego)
ok. 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody

Przygotowanie:  .

Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony twaróg lub przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Do masy ziemniaczano-serowej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca.
W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy.

Masę ziemniaczano-serowej dzielimy na kawałki i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm., na których za pomocą widelca odciskamy wzór (jak w Gnocchi [ɲɔkki])  Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je tylko ok 1 minuty aby się nie rozpadły.
Kluski ziemniaczano-serowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Można je zahartować pod bieżącą zimną, aby się nie posklejały.

Kluski najlepiej smakują z sosami, podsmażaną cebulką, czy skwarkami  Pyszne też są podsmażane na patelni.

Dzisiejsze kluski podałam z mięsem mielonym w sosie paprykowym na bazie pasty paprykowej i sosu sweet chili. Smacznego!

Kluskikluskikluskikluski

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.