Cukinia w cieście to moja propozycja wykorzystania dużych cukinii. Kabaczek w cieście na blogu już jest od dawna, cukinię smażoną w cieście przygotowuję tak samo. Usmażone kabaczki i cukinie w puszystym cieście to danie, które obowiązkowo goszczą w na naszym stole każdego roku w okresie, gdy na działce cukinie i kabaczki rosną na potęgę. Zarówno kabaczki jak i cukinie idealnie nadają się do smażenia w cieście, gdyż to warzywa pochodzące z tej samej rodziny. To danie jest proste, tanie i do tego smaczne, taką jedną usmażoną cukinią naje się nasza rodzina. Cukinie jak co roku obrodziły w tym roku, więc robiłam z nich zupy kremy, placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami prowansalskimi, można wykorzystać też inne zioła albo nie dodawać ich wcale.
Jak przygotować placki z dziurką z cukinii w cieście?
Składniki:
1 duża cukinia
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
1 szklanka wody gazowanej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, jabłkowego
olej do smażenia
Przygotowanie: Cukinię płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, obieramy ze skórki i kroimy w plastry ok 1 cm. Wydrążamy otwory w każdym plastrze cukinii. Solimy plastry, aby się „spociły” i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego. Jajka spieniamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy gazowaną wodę, łączymy za pomocą trzepaczki, ubijając ciasto i na samym końcu dodajemy sodę zmieszaną z octem, która pieni się. Sodę dodaję, gdyż spulchnia ciasto, które robi się bardzo puszyste, wszystko razem szybko łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Po dodaniu sody maczamy plastry cukinii w cieście i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone plastry cukinii odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem czosnkowo-jogurtowym z koperkiem. Smacznego!