Mini frittata z serem i kaparami. Ci co czytają mojego bloga, wiedzą że uwielbiam jajka pod każdą postacią. Propozycja na pyszną, pełną smaku mini Frittata z serem i marynowanymi kaparami albo inaczej babeczki / Muffinki jajeczno-warzywne z serem.
Mini frittata z serem i kaparami doskonale się nada na Sylwestra.
SKŁADNIKI:
- 4 szt jajka,
- 2 łyżki mleka,
- sól do smaku i chilli,
- marynowane kapary,
- ser zółty,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 1 szt. cebula,
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wkładamy starty lub pokrojony w kostkę ser żółty i kapary. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy papilotki, w której już są kapary i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat , na rukoli i posypujemy dodatkowo marynowanymi kaparami.