Szaszłyki z melona, szynki i sera pleśniowego z oliwką i rukolą. Ta słodko-słona przystawka z szynki, melona i sera to łatwa i smaczna przekąska na każdą imprezę! Można je skropić octem balsamicznym, aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak. Nie ma przystawki tak łatwej, eleganckiej, pysznej i typowo „letniej” do zjedzenia, jak połączenie wszystkich trzech składników.
Gdy robi się lato w mojej kuchni pojawiają się arbuzy i melony, które wykorzystuję w kuchni na różne sposoby. Robię koktajle, lemoniady, ciasta, sorbety, sałatki i koreczki.
Jednak to właśnie takie proste szaszłyki sprawiają, że najbardziej kocham połączenie melona, szynki i sera pleśniowego. W czasie upału pokochacie tak jak ja te słone kęsy szynki szwarcwaldzkiej z serem pleśniowym i melonem kantalupa pokrojonym w kostkę! Możesz zastąpić szynkę szwarcwaldzką cienko pokrojoną prosciutto , czy inną dobrej jakości wędzoną szynką.
Czasami czytelnicy pytają mnie skąd czerpię pomysły na przepisy. W większości, przepisy na blogu są nasze autorskie, ale lubimy też uczyć się od innych, wszak nie jesteśmy alfą i omegą.
Są miejsca w Internecie gdzie zdarza mi się zaglądać, czy to po stylizacje potraw, czy po ciekawe informacje na tematy kulinarne. Jednym z takich portali jest https://www.przepisy.pl/
W dzisiejszych czasach ze względu na choroby cywilizacyjne, czy też ogarniający nas konsumpcjonizm, duży nacisk kładzie się na profilaktykę, zdrowe odżywianie, ekologię, w tym zaśmiecanie środowiska m.in. odpadami kuchennymi. Na blogu można poczytać o tzw. zero waste (gotowaniu z resztek, wykorzystywaniu wszystkiego z produktu), na ten portal zaś możecie zerknąć, aby poczytać o zdrowym odżywianiu (tutaj), czy też o przyprawach (zobacz) i nie potrzeba się logować, aby korzystać z tej strony.
Do tego przepisu nie potrzeba wiele.
Szaszłyki z melona, szynki i sera
Składniki na 20 porcji szaszłyków:
1 średni melon kantalupa pokrojony w grubą kostkę
200 g szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w cienkie plasterki
20 kostek sera pleśniowego, może być też mini mozzarella
20 czarnych oliwek
20 listków rukoli
Na małe szaszłyki koktajlowe nabić szynkę, ser pleśniowy, kostki melona, pomiędzy włożyć listek rukoli, na wierzchu umieścić oliwkę. Całość ułożyć na półmisku do serwowania.
Podawaj natychmiast, można je dodatkowo skropić octem balsamicznym jeśli go używasz. Enjoy! Ciesz się!
Publikacja sponsorowana.