Tartinki ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli. Idealny sylwestrowy zestaw do zakąszania. Wystarczy wyciąć kółka z ciemnego chleba, albo kupić już gotowe przygotowane z pumpernikla i przygotować eleganckie tartinki z ciemnego chleba, na którym układamy po łyżeczce konfitury z czerwonej cebuli, oraz po kawałku śledzia. Tartinkę dekorujemy natką pietruszki.
Kanapeczki sylwestrowe ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli:
Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli i na najlepsze śledzie z cebulą i pietruszką znajdują się na blogu. Wystarczy połączyć te dwa składniki i położyć na ciemnym chlebie, aby powstałą idealna sylwestrowa przekąska: Tartinki ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli.
Konfitura z czerwonej cebuli idealnie nadaje się do marynowanych śledzi,.
Polecam przygotować samodzielnie taką konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj. Ta konfitura jest również pysznym dodatkiem do białej kiełbasy, do mięsa czy sera, ale też bardzo pasuje do marynowanych śledzi.
Łącząc marynowane śledzie ze słodko-kwaśną konfiturą z cebuli czerwonej powodujemy, że smaki się doskonale równoważą. Marynowane śledzie robię od wielu lat i przeważnie układam je na bagietce, na tartinkach z ciemnego chleba lub na małym okrągłym pumperniklu, podobnie jak tatara ze śledzia z żurawiną, śledzie na kanapkach znikają w pierwszej kolejności. Dlaczego? Po pierwsze sam śledź w occie jest pyszny. Po drugie konfitura z czerwonej cebuli idealnie łączy w sobie smak kwaśny i słodki. To jest super opcja na Sylwestra!