Tatar z łososia i mango. Oboje z Piotrem lubimy potrawy z surowych ryb. Jadamy je w postaci sushi albo rybnego tatara. Smak świeżego, soczystego łososia, posiekanego drobno i odpowiednio doprawionego jest nieziemski. W tej postaci jak dzisiaj, tatar z łososia i mango będzie się pięknie prezentował na stole wigilijnym. Taki tatar to elegancka i smaczna przystawka, idealna na świąteczny stół. Można ją zrobić tuż przed podaniem, szybko się robi i nie musi nabierać smaku, ma już go w chwili zrobienia. Jeśli ktoś ma obawy przed zjedzeniem tatara z surowego łososia, może wykorzystać wędzonego.
Tatar z łososia i mango to zdecydowanie mój faworyt jeżeli chodzi o podanie tej ryby! Dodatek słodkiego mango i ostrej cebuli tylko pogłębia smak!
Zaś doprawienie tatara wasali i sosem sojowym są przysłowiową kropką nad i !
Polecam też inne propozycje na tatara z ryby:
– Tatar ze śledzia na pumperniklu
– Tatar ze śledzia marynowany w wódce
– Tatar z łososia
– Tatar ze śledzia z żurawiną
Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych porcji.
300 g filetów z łososia
1 mango
1 czerwona cebula
1 łyżeczka wasabi
2 łyżki sosu sojowego
1 świeży ogórek, kawałek
świeży koperek
sok z cytryny
do smaku pieprz i chili
Jak przygotować tatar z łososia i mango:
Cebulę obieramy z łupiny. Umyte mango obieramy ze skóry obieraczką do warzyw, kroimy w plastry uważając na pestkę. Łososia, mango i cebulę kroimy w drobną , równą kostkę. Dodajemy wasabi, sok z cytryny, sos sojowy, oraz posiekany koperek, doprawiamy całość do smaku chili i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Ogórka kroimy w cienkie plastry wraz ze skórką.
Tatar formujemy w obręczach / ringach, wyłożonych wokół cienkimi plasterkami ogórka. Podajemy tatara na sałacie z plasterkami cytryny, ozdobione kawałkiem gotowanego/pieczonego buraka i świeżym koperkiem. Smacznego!