Mini bułeczki na proszku i sodzie a’la Scones to mój pomysł na kryzys, gdy nie ma drożdży ani zakwasu.
Mini bułeczki a’la scones przygotowuję bardzo często, gdy nie ma w domu pieczywa, ani drożdży. Przygotowuje się je na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki mam zawsze w domu.
Przepis na te bułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową. Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki.
A Scones to małe, okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj smaruje się masłem. Scone wywodzi się ze Szkocji, przygotowuje je z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców. Są zazwyczaj lekko słodkie lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Można je lukrować lub dodawać do środka suszone owoce albo inne dodatki.
Przygotowałam więc kryzysowe bułki a’la Scones z masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek w wersji mini, które mieszczą się na 1 blaszce.
- Składniki na 20 bułeczek mini:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek masła
- 2 jajka
- 150ml mleka
Jak przygotować Mini bułeczki na proszku i sodzie?
Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek.
Chętnie zjem takie bułeczki na śniadanie, wyglądają apetycznie.
O rany!!! Ale smakowicie wygladaja!!!
Jutro rano upieke, to juz postanowione! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Co to za robot, którego używasz w większości przepisów „chlebowych”?
Bosch MUM 54240/01. Wyrabiam nim też wszystkie pizze i przygotowuję wszystkie słodkie przepisy.