Kotlety rybne jadałam w dzieciństwie. Mama robiła kotlety z ryb, które tata złowił w pobliskim jeziorze, jadałam też je w szkolnej stołówce. Zawsze mi smakowały. Teraz rzadko je przygotowuję, nawet nie wiem czemu, są delikatniejsze niż tradycyjne kotlety mielone, mięciutkie i bardzo smaczne.
Kotlety zrobił Piotrek, były pyszne, to najlepsze kotlety rybne w męskim wydaniu. Podsmażona wcześniej cebulka podkreśliła smak rybnych kotletów. Zaś dodatek kajzerki namoczonej w mleku nadał kotletom pulchności i delikatności.
Polecam tez inne przepisy na kotlety rybne:
– kotlety rybne z suszonymi pomidorami
– dietetyczne kotlety rybne
– kotlety z łososia
Przepis na najlepsze kotlety rybne.
Składniki:
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
2 duże filety rybne, dorsz lub mintaj ok. 500 g
1 jajko
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki, ok. 1/2 pęczka
1 cebula
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Ja przygotować najlepsze kotlety rybne?
Cebulę drobno siekamy, podsmaąamy na oleju. Studzimy podsmażoną cebulę. Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Można rybę zmielić lub drobno posiekać, Piotrek rozdrobnił rybę w elektrycznej szatkownicy. Masę z ryby mieszamy z podsmażoną cebulką, jajkiem i pozostałymi składnikami. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy rybne kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Do kotletów Piotrek podał sałatkę z pomidorów, ogórków i sałaty lodowej. Ale Wy możecie do kotletów podać swoje ulubione dodatki.
Smacznego!
Ale narobiliście smaku! 🙂
To Twój tata łowił w jeziorze dorsza albo mintaja?
Kotlety przygotowane z tych ryb smakują zupełnie inaczej niż z ryb słodkowodnych z jeziora.
Takie nieporozumienie takie.
czy napisałam, że łowił ryby morskie, napisałam, że mama robiła kotlety z ryb z jeziora. A jedne i drugie kotlety mi smakują.