Sałatka śledziowa z rodzynkami i czarnymi oliwkami
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny marynowany płat śledziowy
- 1 płat marynowanej papryki
- 2 łyżki rodzynek
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również płat marynowanej czerwonej papryki. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku marynaty dodać drobno posiekane rodzynki. Czarne oliwki pokroić w drobne paseczki. 1 oliwkę zostawić do dekoracji i kroimy ją w krążki. Wszystkie składniki wymieszać w metalowej misce, dodać 1 łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do 4 okrągłych małych naczyń, dokładnie uklepać w nich sałatkę. Odwrócić naczynie i ustawić je na talerzu, sałatka powinna sama opaść. Udekorować sałatkę krążkami czarnych oliwek.