Sałatka z buraka i jabłka to moja pyszna fit sałatka w wersji dietetycznej. Sałatka jest lekka i bardzo orzeźwiająca, do tego mało kaloryczna. Klasyczny sos, który przygotowuję do mojej sałatki z buraka jest z dodatkiem majonezu i jogurtu. Tym razem sos do sałatki składa się jedynie z jogurtu greckiego z solą, pieprzem i koperkiem. Do przygotowanej tej konkretnej sałatki wykorzystałam już ugotowanego buraka ze sklepu, gdyż dla 1 buraka nie chciało mi się włączać piekarnika 😉 Jeśli nie jesteście na diecie to możecie zrobić tradycyjną sałatkę z buraka i jabłka z sosem majonezowo-jogurtowym, oraz z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Dodatek marynowanego śledzia nie zaszkodzi smakowo bogatszej wersji tej sałatki 🙂
Składniki na 2 porcje sałatki z buraka:
1 duży burak (pieczony lub gotowany)
1 jabłko
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
sok z 1/4 cytryny
½ czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
świeży koperek
Jak przygotować pyszną, apetyczną sałatkę z buraka z i jabłka?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Można też iść na łatwiznę i kupić ugotowane buraki w sklepie na L…
Buraki wyjmujemy z folii i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w równą, niezbyt dużą kostkę. Do tej czynności najlepiej ubrać rękawiczki. Buraki studzimy.
Umyte, obrane jabłko kroimy w tej samej wielkości co burak kostkę. Czerwoną cebulkę drobno siekamy. Siekamy również koperek.
Kostkę buraka, jabłka i cebulkę wsypujemy do miski, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem dodajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy sałatkę. Taka sałatka z buraka i jabłka to idealny dodatek do gotowanego mięsa, np. gotowanego schabu. Smacznego!
Pingback: Jak upiec buraki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię