Sałatka ryżowa z tuńczykiem, dla jednych jest to hit, dla innych kit 😉 Ta klasyczna sałatka króluje na naszym stole od lat, jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Obok tuńczyka i ryżu (pamiętajcie ryż ma być sypki, a nie rozgotowana papka) czasami daję kukurydzy, niekiedy soczewicę lub czerwoną fasolę, w zależności od tego jaka puszka z warzywami jest w szafce. Ta sałatka nadaje się zarówno na uroczystą kolację, jak i na przekąskę do pracy, błyskawicznie znika. Polecam również mój przepis na Dietetyczną sałatkę z tuńczykiem
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 3 łyżki gotowanej na parze soczewicy
- 100 g ryżu (woreczek)
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu DELIkatnego Winiary
Przygotowanie:
Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy go i studzimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy. W szklanej misce łączymy tuńczyka, soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora (bez gniazdek nasiennych), posiekaną natkę, musztardę, majonez i ryż. Doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej 30 minut. czasami pakuję ją do słoiczka i zabieram do pracy jako drugie śniadanie, nadaje się też do wzięcia na piknik.
Pingback: Sylwestrowe menu - top lista - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ogórki faszerowane sałatką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię