Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu.
Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki.
A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików, czy zielonek są I ligą grzybową. Rydze mają przyjemny, lekko ziołowy smak i korzenny aromat. Charakteryzuje je pomarańczowy kolor, oraz pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! A według mnie lepszy rydz niż miliony innych grzybów!
Ostatnio robiłam już sałatkę z kuskus z dodatkiem rydzów, tym razem postanowiłam dodać mieszankę meksykańską z puszki, która składa się z czerwonej fasoli, kukurydzy, marchewki i groszku.
Sałatkę z kuskus i rydzów a’la meksykańska była podana na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, mieszanka meksykańska, świeże oregano i pietruszka, sól i chili w młynku do smaku. Zaskakująco smaczne połączenie, bo u nas w domu zawsze Rydze panierowane smażone, sauté albo Marynowane rydze. Sałatka z rydzów i kuskus świetnie sprawdzi się na kolację lub jako lunch zabrany do pracy.
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska jest bardzo smaczna i pożywna, kolorowa, do tego prosta do przygotowania, czego chcieć więcej?
Składniki na 2 porcje:
kilka sztuk rydzów
1/2 cebuli
puszka mieszanki meksykańskiej
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 łyżki masła
oregano
natka trybuli
sól
chili w młynku Kotanyi
Przygotowanie:
Mieszankę meksykańską odcedzamy z zalewy. Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy, a gdy kasza zmięknie, mieszamy ją widelcem. Umyte, osuszone rydze kroimy w paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Grzyby i cebulkę podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, chili. Do rydzów wsypujemy kaszę, mieszankę meksykańską, dodajemy pokrojoną trybulę, oregano, mieszamy i wykładamy na talerze.
Smacznego! Polecam!
Pingback: Kuskus z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię