Sałatki z panierowanym mięsem (schabem, kurczakiem) należą do moich ulubionych, a na imprezach wzbudzają zachwyt gości za sprawą swojego apetycznego wyglądu i smaku. Do tego pokrojonymi 3 plastrami schabu w sałatce wykarmi się więcej gości niż gdyby były podane tradycyjne kotlety schabowe.
Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe kroi się w cienkie paski i łączy z kruchą sałatą lodową, pomidorkami, czerwoną cebulą, niekiedy z papryką, czasem posypuje się sałatkę mixem prażonych ziaren, a tuż przed podaniem skrapia sosem winegret (vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką
Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego 😉
Najlepsza sałatka z panierowanym schabem:
SKŁADNIKI:
1 sałata lodowa
3 plastry schabu
3 pomidory
sól i pieprz do smaku
1 czerwona cebula
½ papryki
1 jajko + 1 łyżka mleka
bułka tarta
½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę tartą mieszamy wraz z papryką następnie wykładamy na talerz. Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i kolorowym pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy kotlety schabowe na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,, następnie kotlety schabowe kroimy w cieniutkie paski.
Połowę drobno pokrojonej sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret.
Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku.
Sos do sałatki z kotletem schabowym został przygotowany z dodatkiem musztardy, miodu i ziół dalmatyńskich.
Składniki sosu winegret:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka musztardy dijon,
łyżeczka miodu
oraz szczypta ziół dalmatyńskich
Do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę i sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy, zakręcamy i potrząsamy aż wszystkie składniki sosu się połączą.
Tak przygotowanym sosem winegret polewamy sałatkę z panierowanym schabem tuż przed samym podaniem. Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł na sałatkę 😉 Że ja na to wcześniej nie wpadłam 🙂