Już mi znudziły się gotowane jajka na śniadanie. Postanowiłam nie wyłączać jajek z diety, ale przygotować je w nowej odsłonie, dietetycznych mini omletów ze świeżym tymiankiem. Mini omlety przygotowuje się jak klasyczny omlet, rozlewa się tylko masę do czterech dołków w patelni do smażenia jajek sadzonych.
Do omletu jajka należy roztrzepać dokładnie widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę i aby je napowietrzyć. Ja lubię omlety z dodatkami, więc do mojego omletu dodałam świeży tymianek. Takie mini omlety to świetna propozycja na śniadanie, mają też plus nie trzeba ich kroić. Można taki omlecik wziąć do ręki i zjeść ze smakiem.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- olej do posmarowania patelni
- czarny pieprz
- zioła włoskie Kotanyi
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Patelnię smarujemy olejem. W miseczce roztrzepujemy 2 jajka z wodą i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, tak by podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza, dodajemy pojedyncze listki tymianku i doprawiamy ziołami włoskimi z solą. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię do czterech dołków, przykrywamy pokrywką i czekamy do ścięcia jajecznej masy. Wykładamy omlety na talerz, doprawiamy czarnym pieprzem i podajemy z mixem sałat i pomidorami.