Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę. Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs.Polecam!
Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki, wiec i ja przyłączyłam się do tej akcji, postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami.
Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami, oraz serem okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu.
Składniki:
– 2 naleśniki wg tego przepisu:
1/2 szklanki kefiru
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do smażenia
Przygotowanie:
Jajko ze szczyptą soli roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy kefir, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy posiekany koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy.
Składniki na farsz:
– 100 g ser typu feta
– 2 jajka ugotowane na twardo
– mix sałaty z buraczkami
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– chili w młynku
– trochę kukurydzy, fasoli i groszku z puszki
Ser rozcieramy z jogurtem, aby uzyskał konsystencję zdatną do smarowania, doprawiamy chili. Serem smarujemy naleśniki. Na serze rozrzucamy sałatę,
Jajka gotujemy na twardo (8 minut), obieramy i kroimy w ćwiartki, po czym układamy na sałacie, posypujemy warzywami. Całość dokładnie rolujemy, dociskamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. A potem, kroimy naleśniki w krążki i jemy ze smakiem!
tak nadzianych naleśników jeszcze nie jadłam! ani też nie widziałam 🙂 a bardzo mi się podobają, muszą świetnie smakować 🙂