Omlet to potrawa sporządzana z rozkłóconych jajek z dowolnymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza podczas smażenia. Gotowy omlet jemy natychmiast.
Omlety można przygotować w różnych konfiguracjach smakowych: wytrawne i na słodko. Na blogu jest całe mnóstwo przepisów na omlety, również ze szpinakiem:
Słodkie omlety z marchewką
Mini omlety z pieczarkami i szczypiorkiem
Mini omlety ze szpinakiem
Mini Omlety z tymiankiem
Klasyczny omlet z mozzarellą i pomidorami
Omlet z bryndzą i oliwkami
Klasyczny omlet z pieczarkami
Omlet ze szpinakiem
Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką
Dzisiaj proponuję przygotować omlet w nowej odsłonie, Omlet ze szpinaku wykorzystując świeży zmiksowany szpinak, no i oczywiście jajka.
składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- szczypta sody oczyszczonej
- łyżeczka mąki pszennej
- spora garść świeżego szpinaku
- mała cebulka dymka
- 1 łyżeczka oleju
- 2 pomidory koktajlowe
- sól i czarny pieprz
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera przekładamy szpinak, wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę sody i mąkę pszenną, doprawiamy solą i pieprzem, zamykamy pojemnik blendera i dokładnie całość miksujemy. Szpinak, który ja wykorzystuję jest już umyty i przebrany. Cebule dymkę kroimy w kosteczkę i szklimy chwilkę na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Wylewamy na patelnię masę szpinakową, posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy ok. 5 minut, następnie obkładamy całymi listkami szpinaku, posypujemy plasterkami pomidorów koktajlowych i smażymy jeszcze ok. 5 minut. .
Gotowy omlet zsuwamy na talerz. Omlet można złożyć na pół,zaleca się jeść natychmiast póki jest ciepły i nie straci swojej puszystości. Smacznego !
Ale narobiłaś mi apetytu, rewelacyjne wykorzystanie szpinaku.
Pingback: Omlet śniadaniowy z chorizo i pomidorami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Omlet z chorizo i pomidorami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię