Moja dietetyczna surówka z marchwi i jabłka to banał, prościzna. Na turnusie odchudzającym codziennie podawali potrawy bazując na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Prawie do każdego obiadu serwowano nam dietetyczną surówkę z tartej marchewki bez cukru. Wdomu też obecnie jadam dietetycznie 😉 a najlepiej mi smakują warzywa i owoce na surowo. Polecam mój podstawowy surówkowy zestaw – marchew, jabłko i sok z cytryny. Aby przygotować surówkę nie ścieram jabłka i marchewki na drobnej tarce, tylko szatkuję je w szatkownicy, która świetnie je rozdrabniała, nie tworząc z nich miazgi, to kwestia wprawy nacisnąć przycisk pulsacyjnie 3 razy. Mix warzywno owocowy nie skrapiam dodatkowo sokiem z cytryny (jak w tym przepisie), gdyż jabłko nie ściemnieje gdyż surówkę przygotowuję bezpośrednio przed zjedzeniem, posypuję ją tylko odrobiną czarnego pieprzu i dla dekoracji dodaję trochę natki pietruszki. Nie doprawiam niczym surówki z marchwi i jabłka, są wystarczająco słodkie aby nie dodawać cukru.
Przepis na dietetyczną surówkę z marchwi i jabłka:
składniki na 1 porcję:
1 średnie jabłko
1 średnia marchewka
1/2-1 łyżeczka oleju lnianego (opcjonalnie)
czarny pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Jabłko i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do szatkownicy i siekamy. Możemy też je zetrzeć na drobnej tarce. Mieszankę marchewki i jabłka dokładnie mieszamy, doprawiamy olejem (lepiej wchłaniają się witaminy z marchewki) pieprzem i natką pietruszki.
Pingback: Klopsiki w sosie koperkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię