Ciasteczka kruche z makiem, a właściwie masą z białego maku, fig,daktyli, marcepanu, orzechów i migdałów, którą przygotowywałam do rogali marcińskich. Zrobiłam jej trochę więcej, więc zamroziłam. Ciasteczka wyszły kruche, pysznie, zakręcone pełne bakalii. Ze względu na swój bogaty farsz doskonale będą pasować na Boże Narodzenie.
Ciasteczka robi się szybko, właściwie mechanicznie, moja rola sprowadza się do rozwałkowania ciasta, rozłożenia farszu, zwinięcia i pokrojenia ciasta w plasterki.
Przepis na pyszne, kruche ciasteczka z makiem:
SKŁADNIKI :
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki cukru
150 g masła 82%
250 g masy marcepanowej z białym makiem (przygotowywałam do marcińskich rogali)
1/2 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsypujemy do misy robota. Dodajemy cukier i domowy cukier waniliowy, wsypujemy sodę, mieszamy hakiem robota. Wbijamy 1 jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy podsypując delikatnie mąką osiągając kształt prostokąta. Na ciasto nakładamy masę makową. Zwijamy dosyć ciasno i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.
Ciasteczka możemy przygotować na Boże Narodzenie. Z tej ilości składników wychodzi 32 szt. ciasteczek.