Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?  Lepicie sami pierogi czy kupujecie gotowe pierogi w sklepie? Tym razem polecam Wam sprawdzony już sposób na przygotowanie ciasta. To najlepsze i najprostsze ciasto na pierogi. A pierogów w swoim życiu nalepiłam całe mnóstwo. Jest kilka szkół lepienia, niektórzy dają do ciasta jajka i wodę, inni zalewają tylko ciepłą lub wrzącą wodą, jest szkoła która zaleca dodanie również tłuszczu.

Ja przygotowuję parzane ciasto na pierogi. Polecam jednak dodać do mąki wrzące mleko i sól. W proporcjach – ok. 1 szklanki wrzącego mleka na 2 szklanki mąki, jeśli ktoś nie toleruje mleka, jest weganinem to polecam mleko zastąpić wrzącą wodą w proporcji 1 szklanka wrzącej wody na 3 szklanki mąki. Jednak pod wpływem wrzącego mleka ciasto na pierogi jest delikatniejsze, lżejsze, miękkie i smaczniejsze niż ciasto parzone wrzącą wodą. Takie ciasto też idealnie się lepi.

Aby nie poparzyć sobie rąk, ja wyrabiam ciasto hakiem robota około 5 minut. Potem zawijam ciasto w folię i zostawiam na ok. 20 minut aby odpoczeło.

Ciasto bierzemy partiami, wałkujemy i wykrawamy krążki. Ciasto idealnie się lepi. Możemy sobie wybrać metodę lepienia pierogów: szczypanki, falbanki, czy też lepić pierogi tradycyjnie.

Jak zrobić wigilijne pierogi? W swojej galerii mam już kilka pomysłów na pierogi:

tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.

Na Wigilii są u nas również ruskie pierogi dlatego, że mój syn nie jada tych z kapustą i grzybami.

Ja zrobić idealne ciasto na pierogi?

Składniki na ciasto:

6 szklanek mąki pszennej
3 szklanki wrzącego mleka lub 2 szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka soli

Do misy robota wsypujemy  mąkę, dajemy  sól i wlewamy wrzące mleko (lub wodę). Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie, ale najpierw należy poczekać aż mleko osiągnie temp. ok. 85 stopni aby się nie poparzyć. Wyrobione ciasto wyciągamy z misy, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na 20 minut do lodówki aby odpoczęło. Ciasto może być przechowywane w lodówce nawet kilka dni i również dobrze się formuje jak w dniu przygotowania, gdyż nie twardnieje. Ciasto wyjmujemy z woreczka partiami, układamy je na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko.
Za pomocą szklanki lub obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu. Pierogi zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki, szczypanki.  Ulepione pierogi układamy na posypanej mąką desce (aby się nie kleiły) i wrzucamy  na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, aby się nie lepiły posypujemy przesmażoną cebulą z tłuszczem.

Jak zrobić falbankę na pierogach?

Nakładamy na wykrojone koła z ciasta sporą porcję farszu  i sklejamy dokładnie, Robienie falbanki zaczynam od prawej strony zlepionego pieroga i dwoma palcami (kciukiem i wskazującym- ja to robię lewą ręką bo mi jest wygodniej) przyciskamy mocniej robiąc rożek który należy zawinąć do góry i znowu nacisnąć mocniej tworząc rożek, który też  trzeba zawinąć do góry, zakładamy na siebie brzegi ciasta tak, by powstała falbanka i powtarzamy czynność aż do końca pieroga. Na samym końcu, kiedy zawiniemy ostatni, fragment ciasta lekko przyciskamy go do powierzchni, aby falbanka nie rozkleiła się w czasie gotowania.

Polecam.

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

37 myśli nt. „Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

  1. Ja zawsze robię z mlekiem, co prawda nie wrzącym a ciepłym i odrobina wody. Ciasto jest miękkie i tak jak piszesz bardzo dobrze się lepi. No i jest smaczne 🙂

  2. Pingback: Przepis na pierogi z mięsem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

    • Witam ja właśnie mam zamiar robić ciasto na pierożki i z największą przyjemnością wezmę zrobię z pani przepisu,pani .Komu😘pozdrawiam serdecznie wesołych spokojnych i radosnych świąt pani życzę oraz bogatego Mikołaja życzy Lucynka ❤️

  3. Ten przepis jest po prostu Genialny!!! Dziękuje Pani bardzo, po raz pierwszy lepienie pierogów sprawiło mi przyjemność, ciasto się nie klei, podczas gotowania nie rozkleja, wyszły przepyszne! Wypróbowałam już wiele przepisów ale ten jest naprawdę rewelacyjny. Dziękuje i Pozdrawiam 🙂

    • Ja mrożę, ale najpierw polecam je delikatnie obgotować, następnie rozłożyć luźno na blaszce (aby się nie skleiły), wstawić do zamrażalnika, gdy pierogi są zamrożone można je zsypać wszystkie do woreczka i trzymać w zamrażarce.

  4. Ciasto na pierogi to moja zmora. Nigdy mi nie wyszlo. Z przepisu mamy, internetu. Z olejem, jajkiem, letnia woda etc. Twarde, gumiaste ble…. zaryzykowalam z tym przepisem i… Udalo sie 🙂 pierwszy raz. Co prawda ciasto roznilo sie od tego co robi moja mama i na poczatku bylo ciezko ale szybko przywyklam. Dziekuje za przepis. I polecam bo skoro mi sie udalo to kazdemu wyjdzie 🙂

  5. Dzien dobry. Chcialam o cos zapytac. Kilka miesiecy temu, znalazlam ten przepis i tam byly 2 szklanki maki i szkalnka mleka i tak zrobilam (z podwojnej ilosci czyli 4 szkl. maki i 2 szkl. mleka) ciasto wyszlo super.
    Teraz widze, ze jest poprawiony podstawowy przepis na 3 szkl. maki i 1 mleka.
    I dla mnie cos jest nie tak, bo jak zaczelam to robi to ciasto sie nie kleilo i bylo bardzo suche, wiec wrocilam do pierwszego przepisu.
    Prosze o wyjasnienie.

    • Pani Gosiu, ma Pani rację robiłam redakcję przepisu dodając inf. o zastąpieniu mleka wrzącą wodą, część tesktu znikneła, a część się się pomieszałą, już poprawiłam.

  6. Dziękuję bardzo za przepis i wszystkie objasnienia. Po raz pierwszy wyszło mi idealne ciasto. Dodałam trochę więcej mleka i troszkę wiejskiego masła. Bardzo dobrze się wałkowało i lepiło. Pozdrawiam

  7. Ciasto wyszło idealne. Dziękuję bardzo za przepis i wszystkie objasnienia. Dodałam tylko trochę więcej mleka i troszkę wiejskiego masła. Pozdrawiam

  8. Będe dzisiaj robic pierogi według pani przepisu z mlekiem, zobacze jak mi wyjdzie podziele się z Wami komentarzem pozdrawiam Elżbieta

  9. Kurwa weź. 2 szklanki wrzątku przy 6 szklanek mąki? Zrobiłem wg przepisu i 1kg mąki do wyjebania. Ciasto twarde i wysycha. Ręce bolą od wyrabiania. Weź kobieto ten przepis usuń lub go zweryfikuj.

    • zawsze robię w takich proporcjach i wychodzi idealnie, trzeba je przykryć np. zawinąć w folię i zostawić na ok. 20 minut aby odpoczeło. Ciasto zaparzane jest bardzo plastyczne i dobrze sie lepi, jakoś nikt nie narzeka, mozna wyrabiać robotem, ręce odpoczną a ciasto zrobimy szybciej.

  10. chyba jakąs miałam mąkę kiepską, bo jak do 4 szklanek mąki wlałam 2 szklanki wrzacego mleka to miałam klejącą papkę i musialam dosypać jeszcze około szklane. chłodzi się i zaraz będę kleić. z truskawkami będą 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *