W naszym domu na Wigilię przygotowujemy różne dania z ryb, nie może zabraknąć śledzi, ale i dań z karpia. Karpia kupujemy zawsze kilka sztuk. Przygotowujemy karpie na różne sposoby, oprócz karpia w galarecie z rodzynkami, tradycyjnego karpia w galarecie nie może zabraknąć na Wigilijnym stole karpia smażonego, którego przygotowujemy w panierce z bułki tartej bez dodatku jajka. dzień wcześniej Piotrek kroi karpia w dzwonka, doprawia solą i pieprzem, przekłada plastrami cebuli i zostawia na całą noc w misce na balkonie. U mnie w domu karp był obtaczany w mące i smażony. Oczyszczonego karpia filetujemy, obtaczamy karpia w bułce tartej i smażymy w panierce w głębokim tłuszczu.
Karp smażony w panierce jest chrupiący, bardzo smaczny. Polecam!
- kilkanaście kawałków pasków z karpia (dzwonka)
- 2 sztuki cebule,
- 2 łyżeczka soli,
- pieprz czarny mielony ,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczonego karpia z łusek filetujemy, myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Kawałki karpia solimy, doprawiamy pieprzem, przekładamy plastrami cebuli i pozostawiamy na 24 godz. pod przykryciem, najlepiej w dużej misce na balkonie. Następnego dnia wybieramy z karpia cebulę, karpia już nie doprawiamy, a jedynie obtaczamy każdy kawałek ryby w bułce tartej zamiast w mące. Karpia w panierce smażymy na głębokiej patelni na oleju z obu stron na rumiano. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przeważnie zostaje kilka kawałków karpia smażonego po kolacji Wigilijnej, to jemy karpia na Boże Narodzenie z tradycyjną sałatką jarzynową.
Jak zostanie więcej kawałków to polecam karpia smażonego w panierce zamarynować, jest pyszny!.
Aż chce się schrupać tego karpia. Piękne zdjęcie.
Pingback: Karp smażony marynowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię