Skoro dzisiaj pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, postanowiłam dodać świąteczną rangę upieczonym wcześniej pałkom kurczaka. Postanowiłam przygotować do nich słodko-kwaśny sos z pomarańczy.
Kurczak w sosie pomarańczowym słodko-kwaśnym.
Składniki:
3 pałki upieczonego kurczaka
1 pomarańcza
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Z 1 pomarańczy otrzeć trochę skórki pomarańczowej, przekroić ją na pół. Z jednej połówki odkroić 4 plastry, z pozostałej część wycisnąć sok, który wlać na patelnię, wrzucić na nią 4 plastry, dodać po 1 łyżeczce octu balsamicznego,sosu sojowego i cukru trzcinowego. Dodać również 4 łyżki wody, dodać również pałki kurczaka, gotować aż sos zgęstnieje. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na nich pałki kurczaka,polać je sosem pomarańczowym, posypać otarta skórką pomarańczy, udekorować natką pietruszki.