Kurczak w sosie pomarańczowym

Skoro dzisiaj pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, postanowiłam dodać świąteczną rangę upieczonym wcześniej pałkom kurczaka. Postanowiłam przygotować  do nich słodko-kwaśny sos z pomarańczy.

Kurczak w sosie pomarańczowym słodko-kwaśnym.

IMG_8177

Składniki:

3 pałki upieczonego kurczaka

1 pomarańcza

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

4 łyżki wody

Przygotowanie:

Z 1 pomarańczy otrzeć trochę skórki pomarańczowej, przekroić ją na pół. Z jednej połówki odkroić 4 plastry, z pozostałej część wycisnąć sok, który wlać na patelnię, wrzucić na nią 4 plastry, dodać po 1 łyżeczce octu balsamicznego,sosu sojowego i cukru trzcinowego. Dodać również 4 łyżki wody, dodać również pałki kurczaka, gotować aż sos zgęstnieje. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na nich pałki kurczaka,polać je sosem pomarańczowym, posypać otarta skórką pomarańczy, udekorować natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *