Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Chciałam napisać, że wyszły mi zajebiste, ale to słowo słabo odzwierciedla ich smak, są najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy lukier równoważący ich słodycz, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne jak te, co piekła moja urodzona w Essen babcia ( to jej przepis!). Ci co byli kiedyś na warsztatach Winiary, widzieli moją rodzinną książkę kucharską z przepisami spisanymi pięknym (kaligrafia się kłania) pismem, wpisy zaczęła moja prababcia, a skończyła moja babcia. Właśnie przepis na te pierniczki Lebkuchen znalazłam tej książce, musiałam tylko zmniejszyć proporcje, z moich proporcji wychodzi 40 sztuk pierniczków:
Te pierniczki/ Lebkuchen są miękkie, słodkie, bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają zbytniego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku sporo miodu, zmielonych migdałów i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam!
Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami.
Składniki :
2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
20 g cukru cynamonowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
100 g masła 60%
100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na lukier:
cukier puder około 3/4 szklanki wymieszany z sokiem z połowy cytryny
Przygotowanie:
Migdały mielimy w szatkownicy. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy hakiem aby się równomiernie połączyły. Miód i masło przekładamy do rondelka, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści, możemy lekko przestudzić. Składniki mokre wlewamy do misy robota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące.
Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną.
Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 15 minut.
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Ja lukier nakładałam na ich powierzchnię za pomocą silikonowego pędzla. Smacznego.
Super pierniczki takiego przepisu szukałam.Dziękuję i życzę wesołych Świàt
Cieszę się, sporo zachwytów nad nimi dostałam na priv, nie wiem czemu ludzie tutaj nie komentują tego.
Przepis sprawdzony w praktyce! Pierniczki wyszły rewelacyjne… mam nadzieję, że doczekają Świąt 🙂 Wszystkiego dobrego!!
Wzajemnie.
Robię pierniczki z podobnego przepisu, ale nigdy nie wychodzą mi takie grube 🙁 „kulki” na blasze rozpływają mi się tak, że wychodzą pierniczki grubości 3-4 mm…
Podobne to nie znaczy taki sam, te nie są płaskie i do tego są pyszne.
Pingback: Ciasteczka pomarańczowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zamierzam w tym roku upiec te pierniki.Czy na pewno nie ma w nich jajek?
Pani Barbaro nie ma jajek w składników, gdyby były to bym o tym napisała.
Własnie skończyłam lukrować. Szybko się robi. Pachnie w cały domu. Zrobiło się świątecznie… Dzięki za przepis. Wesołych Świąt 🙂
Witam! Właśnie zrobiłam, są pyszne i szybko się robi, po ostygnięciu są miękkie w środku, na zewnątrz chrupiące, tak ma być? Pozdrawiam!
tak ma być.
Fantastyczne pierniczki. Smakowo -najlepsze jakie piekłam. Piekę właśnie 3-cia blache bo znikaja szybko. Sa łatwe szybkie i pyszne.
Ile mogą stać?
Nie wiem, bo znikają zbyt szybko.
Dzięki za przepis super pierniczki👍😘😘😘
Właśnie skończyłam piec. Wyszly pięknie i smaczne. Zaraz zabieram się do lukrowania. Od teraz będą u mnie zawsze na Święta
Ostatni komentarz sprzed roku,a ja właśnie dzisiaj znałazlam Pani przepis i już skończyłam piec, Taki się zapach rozniósł po całym domu, że szybko przygotowałam druga porcje😊. Wyszło 100 pierniczkow. Mam nadzieję, że do świąt coś zostanie😃
Myślę, że trzeba będzie upiec nową porcję, u nas tak przewaznie jest.
Witam mam pytanie, czy migdaly mozna zetrzec na tarce, nie mam szatkownicy 🙁 jak tak to na jakich oczkach?
Witam, robie wszystko zgodnie z przepisem a pierniczki wychodzą mi grube prawie nie zmieniaja swojego kształtu, nie rozplywaja się, ciasto po połączeniu wyglada prawie jak kruszonka co jest nie tak 🙁
Może to wina miodu, przed rozpuszczeniem jest za gęsty?. Może dodać trochę mleka?
U mnie też takie wyszły 🙄
Czy mogę zrobić pierniczki przed Świętami 2 tygodnie
Jeśli wytrzymają to owszem 🙂