Święta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami. A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. Dzieciak będą miały radochę z takich nietypowych piernikowych gofrów 🙂
Składniki:
3 szklanki * mąki pszennej
4 pełne łyżki miodu
1 szklanka* cukru pudru
125 g margaryny palma w złotym opakowaniu
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do pierników
kolorowe landrynki
* szklanka o pojemności 250 ml
Pieczemy piernikowe gofry ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy, wtedy doskonale odkleją się od metalowej formy na gofry. Piernikowe gofry możemy podać z bitą śmietaną i posypane cynamonem, czy przyprawa do deserów.
mmm właśnie wyobraziłam sobie ich smak, pycha!
Bardzo oryginalne! Jeszcze takich nie jadłam:)