W różnych zakątkach świata na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki, Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem i strukturą greckie ciasteczka Kurabiedes są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche.
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia.
Składniki na ok. 80 sztuk:
50g migdałów,
50 g orzechów włoskich,
300 g mąki,
100 g cukru,
szczypta soli,
200 g masła,
2 żółtka,
5 łyżek cukru waniliowego,
cukier puder do posypania
Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki
Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym.
Aż chce się schrupać takiego rogalika. Muszą być pyszne!
Pingback: Rogaliki orzechowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cud-miód-malina! Pyszności!! Dziękuję za przepis!
Proszę bardzo 🙂 Polecamy się na przyszłość.
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię