Święta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy.
Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami.
W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia.
Polecam Wam Przepis na sernik kajmakowy z nutą wanilii:
Składniki:
- 1 kg twaróg półtłusty,
- 7 szt jaja, (3 żółtka do ciasta i 4 żółtka + wszystkie białka do masy serowej)
- 1/2 kostki margaryny,
- 50 g masła
- 250 ml domowego kajmaku lub 1 puszka kajmaku waniliowego
- 6 łyżek domowego cukru waniliowego,
- 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru)
- olejek waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl. mąki,
- gwiazdki Dr. Oetkera
Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek na sztywno z 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 budynie śmietankowe, olej i sok pomarańczowy i dokładnie miksujemy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, krojoną skórkę cytrynową i pomarańczową i mieszamy masę serową łyżką. Przekładamy całość do podłużnej formy wyłożonej ciastem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera.
Musi być pyszny!
Potwierdzam, był bardzo pyszny 🙂
Pingback: Sernik marmurkowy (sernik zebra) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Jak zrobić kajmak? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię