Sernik kajmakowy

Święta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy.
Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami.
W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy  z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia.

Polecam Wam Przepis na sernik kajmakowy z nutą wanilii:

Sernik kajmakowy z nutą wanilii

Sernik kajmakowy z nuta waniliiSkładniki:
  • 1 kg twaróg półtłusty,
  • 7 szt jaja, (3 żółtka do ciasta i 4 żółtka + wszystkie białka do masy serowej)
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 50 g masła
  • 250 ml domowego kajmaku lub 1 puszka kajmaku waniliowego
  • 6 łyżek domowego cukru waniliowego,
  • 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru)
  • olejek waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. mąki,
  • gwiazdki Dr. Oetkera
Przygotowanie kruchego ciasta:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno podłużnej formy wyłożone papierem do pieczenia.
Masa serowa :
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ubijamy białka na sztywno.
W misie robota ubijamy  ser z masą kajmakową, cukrem waniliowym, kilkoma kroplami olejku waniliowego, oraz suchym budyniem (lub 2 łyżkami mąki ziemniaczanej) . Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, cały czas miksujemy  na najmniejszych obrotach.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka, łączymy je z masą serową za pomocą silikonowej łyżki.
Przekładamy masę serową na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy około 60 minut w tem. 180 stopni. Po tym czasie włączamy termoobieg, zmniejszamy temp. do 50 stopni i nagrzewamy jeszcze sernik. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na cała noc.
Przygotowujemy polewę z 200 g gorzkiej czekolady i 100 ml śmietany 30 %, oraz 100 g białej czekolady i 50 ml słodkiej śmietanki. Przygotowujemy dwie polewy: zagotowujemy śmietanę, wyłączamy gaz, dodajemy połamane kostki czekolady i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia czekolady, gdy przestygnie smarujemy ozdobnie powierzchnię sernika polewą czekoladową, możemy zrobić ozdobne smugi, posypujemy gwiazdkami.
Smacznego.

Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek  na sztywno z 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 budynie śmietankowe, olej i sok pomarańczowy i dokładnie miksujemy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, krojoną skórkę cytrynową i pomarańczową i mieszamy masę serową łyżką. Przekładamy całość do podłużnej formy wyłożonej ciastem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy  lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Sernik kajmakowy

  1. Pingback: Sernik marmurkowy (sernik zebra) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Jak zrobić kajmak? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *