Sernik z makiem. Seromakowiec. To mój szybki i prosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast w jednym sernika i makowca. Tradycyjnie piekę go od wielu lat na święta. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu, ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku jest taki sam! Jeśli szukacie innych przepisów na święta to zapraszam :
– pyszne ciasta na Święta
– ciasta z makiem Święta
– serniki
Sernik z makiem. Seromakowiec jest pyszny i prosty do zrobienia, wilgotny i miękki po kilku dniach, nawet po 3 dniach smakuje jak świeżo upieczony, Można go zrobić bez spodu tylko masa serowa i masa makowa, ale ja wolę Seremak na kruchym spodzie, do tego lukier i dekoracyjna posypka. Pyszny ! Polecam na święta i nie tylko, możecie go upiec również na Sylwestra!
Przepis na najłatwiejszy Sernik z makiem. Seromakowiec
SKŁADNIKI na blaszkę 25 x 35 cm:
Na kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
100 g miękkie masło
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 żółtka
Masa serowa :
1 kg twaróg sernikowy (u mnie President )
5 jajek
2 op. budyń waniliowy
100 g – rozpuszczone masło
2/3 -1 szklanka cukier puder
1 op. cukier z prawdziwą wanilią
2 łyżki rodzynek lub skórki pomarańczowej kandyzowanej
masa makowa:
puszka gotowej masy makowej- 900 g
3 łyżki – kasza manna
1 łyżka miodu
1 łyżka – rodzynki
kilka kropel olejku migdałowego
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem.
Masę makową przekładamy do miski, dodajemy miód, kaszę, rodzynki, kilka kropel aromatu i mieszamy łyżką.
Twaróg sernikowy mieszamy za pomocą trzepaczki z całymi jajkami i cukrami, dodajemy suche budynie, na końcu wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy rodzynki, łączymy na jednolitą masę za pomocą rózgi
Do blaszki (25 x 35 cm ) wyłożonej kruchym ciastem przekładamy masę makową, a następnie masę serową , powierzchnię sernika z makiem wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (góra – dół) i pieczemy przez 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, a następnie po 10 minutach uchylamy drzwiczki, studzimy ciasto w otwartym piekarniku.
Wystudzony sernik z makiem wyjmujemy z piekarnika i przygotowujemy lukier.
W miseczce mieszamy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny (albo z sokiem pomarańczowym), aż będzie gładki i lejący, smarujemy ciasto ja to robię za pomocą pędzelka. Posypujemy np. posypką u mnie złota i srebrna lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Jak zrobić masę makowa z suchego maku zamiast masy makowej z puszki?
400 g- mak suchy mielony 400 g
1 ½ szklanki gorącego mleka
2 jajka
1 szklanka – cukier puder 1 szklanka
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
kilka kropel – aromat migdałowy
150 g – bakalie (siekane orzechy włoskie, siekane migdały, rodzynki namoczone w gorącej wodzie)
2 łyżki – kandyzowana skórka pomarańczowa
Mak mielony zalewamy gorącym mlekiem i pozostawiamy go na około 15 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, aromat, bakalie i kaszę lub bułkę tartą.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową.Dalej robimy jak w przepisie.