Dzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne, oraz mój prosty sposób na lukier do pierniczków. Przygotowanie lukru z cukru pudru i odrobiny wody to najłatwiejszy sposób lukrowania pierniczków Na blogu są już dwa przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapożyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne.
Lukier do pierniczków (jak lukrować pierniczki) ja mam dwa sposoby na lukier
- Jak zrobić lukier królewski, czyli z białek, cukru pudru i soku z cytryny, który jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały ( kliknij w link). Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków.
- Jak zrobić lukier do pierniczków najszybszym sposobem? Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki – 1/2 szkl. cukru pudru +1-2 łyżki wody + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki spożywcze. Gdy skończy się jedna porcja lukru, przygotowuję kolejną.
Świąteczne pierniczki z lukrem.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg)
4 pełne łyżki miodu lipowego
200 g cukru pudru
125 g margaryny
1 jajko
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta
Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż by miały się przypalić.
* zdjęcia wykonała Ewa Waszkiewicz
Kolorowe, ładnie przyozdobione!
Ale się natrudziłyście! Piękne, kolorowe 🙂
Pingback: Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Jak zrobić lukier? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Piernikowe serca z lukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Czy ciasto na pierniczki może leżeć dłużej w lodówce? Kilka godzi ? Dzień?
Może, tylko polecam z 30 minut przed wałkowaniem wyciągnąć je z lodówki.
Pingback: Choinki z piernika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ile wychodzi pierników ?