W mojej kuchni pachnie dzisiaj świętami, po kuchni roznosi się zapach korzennych przypraw. Upiekłam serca piernikowe z suszoną żurawiną i siekanymi migdałami.
Ciasto jest bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż serca zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie.
Chciałam początkowo zrobić do piernikowych serc polewę z czekolady gorzkiej ale stwierdziłam, że blaszki i ciasto obsypię siekanymi migdałami i żurawiną, wystarczy to za ozdobę.
Przepis na serce z piernika:
Składniki:
- 1/4 kostki margaryny,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- 1 łyżka przyprawy korzennej Dr. Oetkera
- 1 szt. jajko,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- suszona żurawina
- migdały
- Do misy robota wrzucamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dodajemy miód i miksujemy. Rozkładamy ciasto na 2 blaszki w kształcie serca posmarowane margaryną i obsypane posiekanymi migdałami. Można kupić już posiekane migdały lub je posiekać samemu (ja mam niezawodną szatkownice Triblade) dociskając dokładnie na całej powierzchni i w ciasto wciskamy suszoną żurawinę, posypujemy migdałami. Blaszki wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25-30 minut. Co do dekoracji może być zrobiona w zależności od okazji.
- Smacznego
śliczne